Tévhitek és valóság a szoptatás kapcsán

Vajon a népi hiedelmek, esetleg a köztudatban visszamaradt képzetek igazak? Vajon tényleg a madártej és a nagy mell a sok anyatej titka? Kérdéseikre a mamák megtalálják válaszukat Halász Katalin szoptatási tanácsadása során, miközben megtudhatják, melyek azok a speciális szoptatási pozíciók és technikák, melyek a baba és a mama számára is egészséges szoptatást eredményeznek.

 

A szoptatás időszakát és magát az anyatejet számtalan hiedelem veszi körül. Korábban az anyatejnek mágikus erőt tulajdonítottak, mások mérgezőnek hitték. Egyesek a tejelapadás fő okát abban látták, hogy valamelyik látogatóra ráragadt a tej, magával vitte. Ezért például a szoptató mama ágyára nem ülhetett senki. De attól is tartottak, ha az anyatej a földre csöppent, mert az a tévhit élt, hogy elviszik a hangyák vagy a kígyók a tejet. Az elválasztást mágikus eljárásokkal is gyorsították, például valamilyen forró tárgyra fejtek pár csepp tejet, hogy az emlőből is olyan gyorsan párologjon el a tej, mint a forró kőről, vasról; az anya tűt szúrt ingébe fordítva, hogy a tej is fordítva folyjon, ingét fordítva vette fel, míg el nem apadt a teje. Az emlő betegségeit füstöléssel, ráolvasással igyekeztek rendbe hozni. De a korábbi tévhitek és furcsa orvoslási technikák mellett még ma is számtalan hiedelem él a köztudatban, amik még visszamaradtak – például, hogy az anya teje túl erős vagy túl gyenge, a mama nem szoptathat, ha beteg vagy ha gyulladt, sebes a melle, a kis mell kevés tejet, a nagy mell sok tejet jelent. További hiedelem, hogy ha a várandósság alatt megjelent az előtej, sok teje lesz a mamának, és az egyéb olyan étkezési tippek, mint a sok madártej, tej ivása, a sör tejszaporító hatása, kettő helyett enni vagy ha a mamát felfújja valamilyen étel, akkor az a babát is felfújja.

 

A szoptatási problémákat azonban nem ezek okozzák, hanem a családi háttér, lelki problémák vagy a nem megfelelő szoptatási technika és pozíció. Ezek kiküszöbölésében nyújt hatékony segítséget Halász Katalin gyógymasszőr, doula. A szoptatási tanácsadás során nem csupán elméleti és gyakorlati tudnivalók, praktikák átadására nyílik lehetőség, hanem ezáltal a lelki gátló tényezők feloldására is. Egyes kismamák csupán néhány hasznos tanácsért fordulnak Katalinhoz, míg mások önbizalom problémájával, szorongással, korábbi traumatikus szoptatásélménnyel kérnek a szakembertől segítséget.

 

Hisz egy gyermek születésekor új család, apa és anya is születik. Ez azonban számos örömforrása mellett sok problémát is felvethet. Nem csupán azért, mert a mama megváltozott fizikai és pszichikai állapotban van, hanem azért is felmerülhet gond, mert a két szülő esetleg nem ért egyet a gyermek gondozásának kérdéseiben, a szoptatás gyakorlatában. Manapság mind többet tapasztalni, hogy sokszor a nagy család is nehezíti az összeszokást, hisz más tudással, élménnyel és tapasztalattal rendelkeznek a különböző generációk. A hatékony szoptatás kulcsfontosságú a megfelelő táplálásban és az anya-gyermek kötődés szempontjából. A lényeg, hogy az anya bízzon saját testében, és nyitottan figyelje kisbabája jelzéseit. Halász Katalin segít elkerülni a traumatikus élmények kialakulását, elfogadtatni a mamával önmagát, miközben a szoptatási technika és pozíció terén is jó tanácsokkal látja el a hozzá forduló mamákat.

 

A szoptatás során az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, mely segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (allergia, fülgyulladás, stressz, elhízás, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét. Fájdalomcsillapító és érzelmi támaszt, kötődést is nyújt a szeretethormon felszabadulása által mindamellett, hogy a tápszerek egészségügyi kockázatát is mérsékli. Az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, a szeretet biztonságot adó tapasztalatát élheti át a baba. A mamát a helyes szoptatás megerősíti és bátorítja, csökkenti egyes betegségek kockázatát (mellgyulladás, csontritkulás, mellrák, petefészekrák, kardiovaszkuláris megbetegedések), segíti a felépülést a szülés után is. Halász Katalin segítséget nyújt abban, hogy a szoptatási időszakban felmerülő problémák jól kezelhetővé váljanak speciális szoptatási technikával és pozíciókkal. A mamánál így elkerülhetővé válik a tejcsatorna-elzáródás, a tejcsatorna záróizom-gyulladás és a tejmirigy-gyulladás. A babáknál kiküszöbölhető ezek által a túl nagy mennyiségű levegő nyelése miatti hasfájás. Speciális módszerrel megelőzhető az is, hogy amennyiben zavaróan nagy a tejbelövő reflex mértéke és ezáltal a tej mennyisége a baba számára, kapkodva egyen ő.

 

Halász Katalin szoptatási tanácsadásával tehát elkerülhetővé válik mamák és párjaik számára, hogy meglepetéseket tartogasson ez az időszak. Segítséget nyújt a hozzá fordulóknak abban, miként találhatja meg a mama a megfelelő szoptatási technikát, ami segíti a baba ellazulását, és hogy mely pozíciók válhatnak kényelmessé mama és baba számára is. Akkor is fordulhatnak a mamák Katalinhoz, ha probléma merül fel – például túl sok vagy túl kevés a tej, nem értik a baba jelzéseit, tehetetlennek érzik magukat gond esetén, a kisbaba ellátásában felmerülő bármilyen kudarcélmény esetén, ha sokat sír a baba vagy amennyiben mellgyulladás tüneteit érzékelik.

Megjelent : szulokhazamagazin.hu 2016


Szoptatásról olvass tovább:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük