A szoptatás nem garancia a fogamzásgátlásra!

Régről eredő hiedelem, már-már városi legenda az, hogy a szoptatás fogamzásgátló hatású. Ez ugyanis nem igaz, így ha nem terveztek a közeljövőben újabb gyermeket, akkor a védekezéssel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a kezelőorvosod véleményét a szülés utáni kontrollvizsgálat alkalmával!

Honnan ered ez a tévhit?

Bár tény, hogy a szoptatási időszak alatt csökken a teherbe esés lehetősége, viszont mindez nem garancia a védelemre, hiszen minden nő esetében másként működik ilyenkor a szervezet. Van olyan, akinél akár több mint egy év is eltelik, míg a szoptatás alatt nem jelentkezik a menstruáció, míg másoknál már a szülés utáni harmadik, negyedik hónapban visszatér a vérzés úgy, hogy közben táplálja gyermekét. Mivel a menzeszt minden esetben peteérés előzi meg, így ilyenkor már van esély a teherbe esésre. Sőt, nem egy olyan példa is van, amikor a még szoptató anya úgy esik újra teherbe, hogy még nem állt vissza a havi ciklusa. Pontosan emiatt fontos gondolni a védekezésre.

Mivel érdemes védekezni szoptatás alatt?

Ilyen esetben speciális, szoptatást nem befolyásoló technikákkal érdemes védekezni, amellyel kapcsolatban minden esetben érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. A szüléstől számított hat héten keresztül nem ajánlott az együttlét, ám ezt követően ha az orvos is mindent rendben talál, újra visszazökkenhet a házasélet a régi kerékvágásba a megfelelő védekezési módszer mellett. Fontos tudni azonban, hogy a libidó csökkenhet a szoptatási időszakban főleg az első három hónapban a magas prolaktin szint miatt, emiatt nem kell kétségbe esni.

Ha úgy érzitek, nem a régi a kapcsolatotok a gyermeketek születése óta, forduljatok hozzám bizalommal, párkapcsolati coaching keretein belül fényt derítünk a probléma okára!