A terhesség nem betegség, avagy ne dőlj be a hiedelmeknek kismamaként!

A terhességgel kapcsolatos legtöbb babona rendszerint a kismama tevékenységéhez kapcsolódik és megtilt számára bizonyos tevékenységeket, amelyek rendszerint a mozgáshoz és a táplálkozáshoz kötődnek. Azonban ezeknek nem szabad bedőlni!

A saját szememmel látom, hogy azok a kismamák, akik is kicsit is hajlamosak a stresszre, feszültté tudnak válni attól, hogy a családtagok és ismerősök különböző hiedelmekkel traktálják őket. Ilyen például az, hogy a fűszeres ételek fogyasztása koraszülést okozhat, valamint az is, hogy nem szabad nyújtózkodni a leendő anyukának, mert leszakadhat a méhlepény. Szintén gyakran hallani, hogy nem ajánlott a mamának a hasát simogatni a terhesség alatt, mert az irritálhatja a magzatot. A helyzet az, hogy a terhesség nem betegség, hanem egy állapot, amely során ugyan fontos, hogy a kismama vigyázzon magára, ugyanakkor semmi baja nem lesz senkinek egy jóleső nyújtózkodástól. A fűszeres ételek pedig legfeljebb gyomorégést okozhatnak.

Hallgass az orvosra és tedd, amit jól esik!

A helyzet az, hogy ha a rendszeres vizsgálatok során az orvos mindent rendben talál és nem int ágynyugalomra vagy nem kéri azt, hogy ne mozogj sokat, akkor bátran tehetsz azt, amit csak jólesik. Legyen az egy reggeli nyújtózkodás, a pocakod simizése mikor odabenn mocorog a baba, egy kiadós séta vagy egy kis összebújás az apával, nyugodtan tedd meg és éld kényelmesen a mindennapjaidat!

Az együttlét sem tilos!

Sokak szerint a terhesség alatti szex sem megengedett, mert az apa esetleg kárt tehet a gyermekben a közösülés során. Az igazság viszont az, hogy amíg az orvos másképpen nem rendeli a vizsgálatok során, semmi akadálya az együttléteknek. Az pedig fizikailag és biológiailag is képtelenség, hogy az apa a közösülés során bármilyen kárt tegyen a gyermekben.

Ne stresszelj!

Ha bármit is elhiszel a babonák közül és például megvonod magadtól a fűszeres ételeket úgy, hogy valójában imádod őket és még csak a gyomrod sem ég tőle, akkor bizony kialakul egyfajta feszültség benned, ami viszont nem jó. Különösen akkor, ha nem ez a egyetlen olyan dolog, amit tiltólistára teszel a babavárás alatt. Ha úgy érzed, mégis van benned egy kis stressz és jó lenne beszélgetni minderről valakivel aki ért hozzá, gyere el hozzám egy kismama masszázsra vagy egy szülés felkészítőre, várlak szeretettel!