Anyaként nem mindig értesz szót a nagyszülőkkel? Van megoldás!

Nem egyszer fordul elő a családokban, hogy a gyermeknevelés kapcsán viszont nem feltétlenül értenek együtt az újdonsült szülők a nagymamákkal és nagypapákkal. Ezek az apró nézeteltérések sajnos sokszor megoldatlanul maradnak és később kisebb-nagyobb konfliktusokat okozhatnak. Sőt, sok édesanya esetében képes rányomni a bélyegét ez az elfojtott feszültség a gyermekkel töltött első időszakra. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie! Ebben segít az asszertív kommunikáció!

Milyen konfliktusok adódhatnak a nagyszülőkkel?

A konfliktusok legtöbbször abból adódnak, hogy a szülők – legyen az saját vagy anyós, após – sokszor nevelési, gondozási tippeket adnak, amelyek nem feltétlenül veszik ki jól magukat. Különösen akkor, ha nem megfelelően adják elő, megszegik az általatok kialakított szabályrendszert vagy ellenkezik az elveitekkel. Ilyenkor szinte azonnal megnő a feszültség, amely nem csak nektek nem tesz jót, de a gyermek is érezni fogja. Ez pedig megkeserítheti a hétköznapokat. Ám mielőtt még kétségbe esnél, nem kell ennek feltétlenül így lennie, sőt, az olyan kapcsolatokat is helyre hozhatod, amelyet már elkönyveltél magadban rossznak.

Miben segít az asszertív kommunikáció?

Ha megtanulod, nem fognak többé félreérteni, nyitott és bátor lesz a kommunikációd anélkül, hogy ezzel bárkit sértenél. Figyelmet fogsz tudni adni és kapni. Nyíltan és őszintén tudod megmutatni magadat majd az embereknek, a környezeted számára pedig egyértelmű és világos lesz, hogy mikor mi az ami jó- és mi az, ami rossz neked. Így a kapcsolatod a saját vagy a párod szüleivel szeretetteljesebbé válik, te pedig magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lehetsz. Ennek megfelelően pedig a körülötted levők hozzáállása is megváltozik majd irányodba, ami nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb legyen az életeteket.

Ide kattintva bővebben is olvashatsz az asszertív kommunikációról!