Attól, hogy császárral szülsz, lehet valódi szülésélményed!

A szüléssel kapcsolatban számos olyan tévhit és babona kering a köztudatban, amelyek sokszor elbizonytalanítják és megijesztik a kismamákat, pedig a legtöbbnek egyáltalán nincs igazság alapja. Ebben a bejegyzésben olyan légből kapott mondásokat gyűjtöttem össze, amelyeket jó eséllyel már te is hallottál ha szülés előtt állsz, viszont teljes egészében megalapozatlanok.

Tévhitek a szülés megindulásával kapcsolatban

Sokaktól hallom a terhesség alatt, hogy málnalevél teát isznak a terhesség utolsó heteiben, mert az segít, hogy időben induljon meg a szülés és megfelelően táguljon majd az anya. Szintén gyakran kérdeznek az úgynevezett gátmasszázsról is, amely szintén a megfelelő tágulást hivatott megalapozni. Az igazság azonban az, hogy ezeknek semmi köze nincs sem a szülés megindulásához, sem a gátvédelemmel való szüléshez. Annak sincs valóságalapja, hogy amikor elfolyik a magzatvíz rögtön szülés lesz, de a baba kiszáradása miatt sem kell ilyenkor aggódni.
Ellenben számos olyan dolog van, amelyekkel sokat tehetsz azért, hogy jó élmény legyen a gyermeked világra jövetele. Az apás szülésfelkészítő tanfolyamomon ezekre részletesen ki is térek.

Tévhitek a szüléssel kapcsolatban

Sokan mondják, hogy minél több pedig gyereket szüli az anya annál könnyebbé válnak a szülések. A két dolognak viszont semmi köze egymáshoz, hiszen két szülés sem egyforma, két teljesen eltérő szülésélményben is része lehet a többgyermekes anyukáknak, amelyek közül nem feltétlenül az első a legnehezebb. Emellett az sem biztos, hogy úgy fogsz majd szülni, ahogy az édesanyád, ráadásul nem kell tartanod a császármetszés után be nem induló tejtermelés miatt sem. Sőt, valódi szülésélményed lesz akkor is, ha nem természetes úton adsz életet a kisfiadnak vagy kislányodnak.
Szintén gyakori tévhit az, hogy speciális légzést kell tanítani a kismamáknak a vajúdáshoz és a kitoláshoz, mert nem tudnak közben rendesen levegőt venni, amivel ártanak a babának. Az igazság azonban az, hogy a légzőgyakorlatok legfeljebb abban segítenek, hogy elterelik a figyelmedet a fájásokról, ám ha nem végzed ezeket, akkor sem lesz semmi baja a babának.

Ha úgy érzed, szívesen beszélgetnél még ilyen és ehhez hasonló hiedelmekről és azok valóságalapjáról vagy egyszerűen csak szeretnél többet tudni a szülés menetéről, bátran keress fel elérhetőségeim egyikén!