Ha hagyod sírni, attól nem erősödik a baba tüdeje!

A hiedelmek és babonák akkor sem hagyják az anyukákat nyugodni, amikor már megszületett a gyermekük, ugyanis számos tévhit kering a köztudatban a szoptatással és a baba nevelésével kapcsolatban egyaránt.

Hiedelmek a szoptatással kapcsolatban

A szoptatással kapcsolatban a tévhitek sora végeláthatatlan, így most a leggyakrabban előforduló változatokat gyűjtöttem nektek össze.

Az egyik nagy „kedvencem” az, hogy ha anyámnak volt teje nekem is lesz ha anyámnak nem volt nekem se lesz. Szintén igen sokaktól hallom, hogy a kis mellben nem lesz elég tej a nagy melegben jól sok tej lesz. A tejtermelést nagyon sok dolog befolyásolhatja, ám ennek semmi köze ahhoz, hogy édesanyád esetében mi volt a helyzet mint ahogy az sem befolyásolja, mekkorák a melleid. Emellett az sem igaz, hogy a szoptatás fogamzásgátló hatású, így a védekezéssel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a kezelőorvosod véleményét a szülés utáni kontrollvizsgálat alkalmával!
Ahogy a terhesség alatt, úgy a szoptatási időszakban sem szükséges kettő helyett enni és bátran szoptathatsz menstruáció vagy betegség alatt is.
Ha pedig felsebesedik a melled, azt nem a túl sok szopizás vagy a mellbimbó „felázása” okozza, hanem a nem megfelelő technika. Szintén kerülendő „jó tanács” az, hogy nem szabad gyakran merre tenni a kisbabát, mert különben „túrósodik” a tej a gyomrában, de csikizni sem kell a gyermek talpát, ha elaludt szopizás közben.

Ha úgy érzed, ezeket olvasva teljesen elbizonytalanodtál a szoptatással kapcsolatban, bátran keress fel, a szoptatási tanfolyamon ugyanis minden felmerülő kérdésedre választ adok! 

Hiedelmek a babával kapcsolatban

Az egyik leggyakoribb tévhit a babákkal kapcsolatban, hogy ha sokat van karban a baba vagy sokat vesszük fel amikor sír, azzal elkényeztetjük és anyám asszony katonájává tesszük. Ez pont annyira nem igaz, mint az, hogy ha a baba feje koszmós, akkor azt el kell távolítani, különben nem nő ki a haja.
Régről eredő hiedelem az is, hogy a kisbabát mindig hűvös szobában kell tartani, hogy nehogy bekövetkezzen a csecsemőhalál, mint ahogy az is, hogy ha sír a baba erősödik a tüdeje. Emellett a fiúk nem hasfájósabbak mint a lányok és a hason altatás sem az ördögtől való. Sőt, ha játszócumit adsz a szájába, attól még kiválóan megtanul majd beszélni és fogszabályzóra sem lesz emiatt szüksége.

Ha úgy érzed, ezeket hallva még nem készültél fel a gyermek érkezésére, bátran keress fel, a babaápolási tanfolyamon ugyanis minden felmerülő kérdésedre választ adok!