Hatalmas tévhit, hogy császármetszés után nem indul be az anya tejtermelése!

A császármetszéssel kapcsolatban számos különböző tévhit kering a köztudatban. Sokan úgy vélik, nem lesz valódi szülésélménye annak, aki így ad életet a gyermekének, de a gyakori hiedelmek között szerepel az is, hogy az az anya, aki nem természetes úton szül, nem tudja majd szoptatni a gyermekét. Ennek viszont semmilyen alapja nincs, azonban ahogy minden esetben, e téren is fontos a tudatosság és az odafigyelés az anya részéről.

Egy ilyen műtét után mindig nehezebb a regenerálódás és nem könnyű a mozgás az anya számára, különösen az első napokban. Ennek ellenére viszont nem szabad lemondani a megfelelő időközönkénti szoptatásról még akkor sem, ha egyelőre csupán minimális előtejet kap a baba, hiszen ez egyrészt számára ebben az időszakban tökéletesen elegendő, másrészt így tudtok hamar összeszokni szoptatás terén is a gyermekeddel.

Császármetszés után is mellre kell tenni a babát!

Szerencsére a ma más sok kórházban van lehetőség az úgynevezett „arany órára” a gyermek világrajövetelét követően, ahol az újszülöttet mellkasra téve rendszerint máris próbálkozik az evéssel. Amennyiben még sincs ilyen opció az adott intézményben, a kórteremben minél előbb ajánlott mellkasra tenni a babát, akkor is, ha ez az anya számára ekkor még fájdalommal jár. Egy kis segítséggel megtalálhatod a megfelelő pózt, amely mindkettőtöknek kényelmes, akár fekve, akár ülve. A tejtermelésed pedig szépen lassan megindul majd.

Nem kapsz olyan gyógyszert, ami miatt ne szoptathatnál!

Gyakori tévhit az is, hogy a császármetszést követően nem ajánlott szoptatni a műtét alatt használt gyógyszerek miatt, azonban fontos tudnod, hogy ezeknek semmilyen káros hatása nincs a gyermekedre, emiatt ne halogasd, hogy mellre teszed a babát!

Mit tehetsz, ha mégsem sikerül szoptatni a babát?

Ne add fel, hiszen mindkettőtöknek idő kell ehhez! Ha úgy érzed, nem boldogulsz, nincs elég tejed vagy nem szopik megfelelően a baba, keress fel bátran, ugyanis nagyon sok ilyesfajta helyzetre nagyon gyors és könnyű megoldást tudunk találni. Felhívhatsz telefonon egy rövid konzultációra, illetve eljöhettek személyesen is hozzám. Tudd, hogy nem vagy egyedül! Kérlek ne ijedj meg annyira, hogy ne kérj segítséget! Inkább hívj fel vagy gyere!