Ledöntjük a tévhitet: Nem mindig könnyebb a második gyermek születése!

Sokan mondják, hogy minél több pedig gyereket szüli az anya annál könnyebbé válnak a szülések. A két dolognak viszont semmi köze egymáshoz, hiszen két szülés sem egyforma, két teljesen eltérő szülésélményben is része lehet a többgyermekes anyukáknak, amelyek közül nem feltétlenül az első a legnehezebb. Így nem érdemes erre a tévhitre támaszkodnod, mert bár lehet, hogy pont bejön és tényleg könnyebben jön a világra a második vagy harmadik gyermeked, de nem érdemes ezt készpénznek venni és beleélni magad.

Az apás szülésfelkészítésen, amelyre jelentkezhettek nálam többek között az ilyen tévhitekről is szót ejtünk és tisztázzuk, mire számíthatsz a szülőszobán, hiszen két szülésélmény sem egyforma függetlenül attól, hogy az első vagy akár a negyedik gyermekedet készülsz világra hozni. Az viszont fontos, hogy semmiképpen ne legyen negatív szülésélményed, így érdemes alaposan felkészülni a nagy napra lelkileg is.

Mit beszélünk át ezen a szülésfelkészítésen?

● Írunk egy listát arról, hogy mit vigyetek be a szülőszobára, amivel a párod segíthet neked.
● Megbeszéljük, mi az a 3 legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned, hogy jó időben indulj a kórházba, hiszen ez egy nagyon fontos tudás ahhoz, hogy jól tudj időzíteni és ezzel is már komplikációkat kerülhetsz el.
● A szülés 4 szakaszát is tisztán és érthetően fogod látni és azt is megtudod, melyik szakaszban mi segít majd a legjobban.
● Mivel a szülésnek természetes velejárója a fájdalom, fontos, hogy megtanítsalak a hatékony fájdalomkezelésre és csillapításra.
● Ha a párod bent szeretne lenni veled, akkor 100%-os segítségnyújtásra fogom tanítani őt, olyan fájdalomcsillapító masszázst mutatok neki, amivel akár 60%-ot is tud csillapítani a fájdalmaidon.
● És utoljára, de nem utolsó sorban a gyermekágyi időszakot is strukturáljuk, hogy ne vesszetek el az új élethelyzetben.

Tapasztalatom szerint mindenki egyedi eset, mindenkivel személyre szabott módon kell foglalkozni ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el és így magabiztos nyugalommal élhesse meg a babavárás örömét, majd az ezt követő időszakot is.