Megváltozott a kapcsolatotok mióta megszületett a gyermeketek?

Ha a címet olvasva elmormoltál magadban egy halk igent, viszont igazából még nem nagyon fogalmaztad ezt meg magadban, hangosan pedig különösen nem, akkor itt az ideje szembenézni a dologgal. Ugyanis nem vagy egyedül! Egy gyermek születésével bizony megváltozik az életetek, amelyet mindenki másként kezel. Elméletben ugyan már készültök egy ideje az anya és az apa szerepre, de persze a gyakorlatban minden egy kicsit más. Ha mostanában sokat veszekedtek, keveset beszélgettek vagy éppen úgy érzed, mintha egészen más nyelvet beszélnél mint a párod, ne aggódj, van megoldás!

Nyilván mindketten alig vártátok már, hogy a kezetekben tartsátok a gyermeketeket, azonban a gyermekágyi időszak természetes, ha megvisel titeket. Hiszen felborul a megszokott napirendetek, van egy apró lény, akire folyamatosan figyelnetek kell és ti tartoztok érte felelősséggel, ráadásul már az esték sem arról szólnak, hogy kimozdultok vagy kettesben csináltok valamilyen programot. Természetes tehát, hogy nő közöttetek a feszültség, emiatt nem vagytok rossz szülők. A megfelelő kommunikáció viszont kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy újra visszatérjen minden a megszokott, harmonikus kerékvágásba.

Nem kell veszekedésbe torkolni annak, ha őszinte vagy!

Nem ritka eset, hogy amikor az egyik fél megpróbál őszinte lenni a másikkal, annak végül veszekedés lesz a vége. Mivel mindkettőtökben van egy alapvető feszültség, rendszerint nem sok kell ahhoz, hogy elpattanjon az a bizonyos húr. Ha úgy érzed, nem tudod kifejezni szavakkal azt, amit érzel és hiába fogalmazod meg magadban, valahogy mégsem vagy képes megfelelően kommunikálni azt a párodnak, akkor bizony érdemes elsajátítanotok az asszertív kommunikációt. Hiszen nem az a cél, hogy agresszív legyél, hanem hogy nyugodtan megbeszélhessétek a dolgot úgy, hogy közben a másik fél oldalát is megérted.

Mit jelent az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikáció együttműködő, együttérző kommunikációt jelent. Lényege, hogy bosszankodás helyett megértés és bizalom alakuljon ki közted és partnered között. Ez a kommunikációs technika mindenfajta emberi kapcsolatban használható lesz, pl.: a pároddal, a gyerekeddel, de akár munkahelyeden és barátságaidban is. Az eredménye pedig az, hogy a veszekedések helyett viták lesznek, valamint az emberi viszonyaidban is segítséget nyújt. Hozzájárul ahhoz, hogy jól tudj kapcsolódni másokhoz és közelebb tudd magadhoz engedni azokat, akik szeretnek.
Erre a linkre kattintva bővebben tájékozódhatsz a témával kapcsolatban!