Ne dőlj be a tévhitnek! Attól, hogy anyukád nem szoptatott, neked még lehet tejed!

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy az egyik nagy „kedvencem” a különböző babákkal kapcsolatos tévhitek közül az, hogy ha „anyámnak volt teje nekem is lesz ha anyámnak nem volt nekem se lesz.” Nos ez nem teljesen így működik, megmutatom, miért.

Bár nagyon sok mindent örökölhet egy nő az édesanyjától, nem feltétlenül lesz azonos a szülésélményük és a baba világra jövetelét követő tejtermelést sem határozza meg ilyen módon a genetika. Hiszen itt nem a szemed vagy a hajad színéről van szó, így erre nincs hatása a biológiának. Ha mégis hasonlóképpen alakulnak a dolgok, az csupán a véletlen műve lehet.

Mi a baj ezzel a tévhittel?

Azért haragszom erre a hiedelemre, mert sok kismama nem is kér segítséget a szoptatáshoz, hiszen már jó előre elkönyveli, hogy mivel az anyukájának sem volt teje, ő sem tudja majd ilyen módon táplálni a gyermekét. Fordított esetek is léteznek, ugyanis ha az anyuka már a terhesség alatt beleéli magát abba, hogy neki bizony bármi történik lesz teje és mégsem működik azonnal az összhang a szoptatás során, kudarcként éli meg és akár depressziós is lehet.

„Nincs tejem!”

Ezzel a kijelentéssel szeretnék külön foglalkozni, ugyanis ez az állítás önmagában nem állja meg a helyét. Olyan van, hogy valaki nem megfelelően „használja a mellét”, vagy a kezdetekkor kevesebb mennyiségű a teje. Ilyenkor ha az anyuka ráhagyja a dolgot és mielőbb vált tápszerre, valóban elapaszt egy idő után. Viszont ha időben kérsz segítséget ilyen helyzetben, már néhány nap alatt is helyre állhat a rend és szoptathatod a kisbabádat.

Nincs köze a szoptatásnak ahhoz, hogy az anyukád miként táplált téged!

Mivel minden nő teste más, minden egyes szülést követően egyedi az, hogy miként indul meg a tejtermelés, sőt, nagyon sok múlik ilyenkor a szoptatási technikán is. Az sem gond, ha az első hetekben nem nagyon boldogulsz ezzel a szituációval, hiszen ki kell tapasztalnod azt, mire miként reagál a gyermeked. Ha úgy érzed, hogy problémád akadt a szoptatással vagy még kismama vagy, de szeretnél jó előre felkészülni erre a szituációra, akkor várlak szeretettel szoptatási tanfolyamomon vagy a tanácsadáson is.