Nem kell kettő helyett enned sem a terhesség, sem a szoptatás alatt!

Ha valaki megtudja, hogy egy kismamával vagy egy szoptatós édesanyával áll szemben, a mai napig nem egyszer hangzik el jó tanácsként, hogy akkor bizony kettő helyett kell ennie! A helyzet az, hogy ez egyáltalán nem igaz! Megfelelően, mértékkel, jólesően kell táplálkozni mindkét esetben.

Étkezés a terhesség alatt

Alapvetően egy átlagos felnőtt kalóriaigénye napi 2000-2500 kalória. Az első trimeszterben a kismama szervezetének nagyjából 6-7%-kal nő az energia igénye,ami azt jelenti, hogy körülbelül egy almával kell megtoldanod az egész napos étkezésedet. A második trimeszterben ez 200-300 kalóriával jelent többet, míg az utolsóban 400-500 között mozog ez az érték. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy számolgatással kellene töltened a napjaidat, ugyanakkor jól mutatják ezek az adatok, hogy mennyire nem igaz a „kettő helyett kell enni” szóbeszéd.

 

Étkezés a szoptatás alatt

Az anyatej termelődését, valamint annak megfelelő összetételét nagyban befolyásolja az anya tápanyag- valamint folyadékbevitele, ám ez sem jelenti azt, hogy duplázni kellene a megszokott adagodat. Szakemberek szerint a szoptatás időszakában 400-500 kalóriával igényel több energiát a szervezet mind egyébként, de még fontosabb az, hogy megfelelő minőségű táplálékot vigyél be a szervezetedbe. Valójában az összetétel azért fontos, mert ha bizonyos nyomelemekben, vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos az anya táplálkozása, egy idő után a szervezet a saját forrásaiból fogja elvonni a tápanyagokat. Mindezekről bővebben is beszélgetünk a szoptatási tanácsadáson, amelyről több információt ide kattintva olvashatsz.

Mindent összevetve láthatod, hogy a mértékletes, minőségi, jóleső étkezéssel teheted a legjobbat saját magadért és gyermekedért egyaránt.