Nem kényezteted el, ha gyakran veszed a karodba a babát!

Az egyik leggyakoribb tévhit a babákkal kapcsolatban, hogy ha sokat van karban a baba vagy sokat vesszük fel amikor sír, azzal elkényeztetjük és anyám asszony katonájává tesszük. Nos, ez egy újabb hiedelem, amiről fontosnak tartom, hogy beszéljünk!

Nem egy édesanya tartja magát a mai napig ehhez a hiedelemhez és mikor sír a baba, egyszerűen nem veszi fel, hanem megvárja, míg magától megnyugszik. Csakhogy az a gyermek ilyenkor nem megnyugszik, csupán elfárad és elalszik. Nem beszélve arról, milyen nagy szüksége van egy kisbabának a testkontaktusra és a válaszkész gondozásra egyaránt.

Fontos, hogy sokszor magadhoz öleld!

Nem létezik olyan puha takaró vagy precízen kialakított babakocsi, amely pótolni tudná a szülő érintését, ölelését. Hiszen ilyenkor nem csak a karod melegét érzi, de hallja a lélegzésedet, a szívdobogásodat, érzi az illatodat és biztonságban érzi magát. Ez pedig a mentális fejlődés egyik igen komoly mérföldköve a gyermek számára. Pontosan annyira lényeges ez számára, mint testileg a megfelelő táplálás. Pontosan ezért nem szabad sírni hagyni, nem igaz az, hogy ezzel „elkapatod”. Hiszen gondolj csak bele, nem olyan régen még a szíved alatt hordtad őt, ahol minden rezdülésedet érzékelte!

Így alakul ki a kötődés!

Ha szüksége van valamire, a baba azt jelzi neked. Amennyiben erre nem kap semmilyen választ és nem elégül ki az adott szükséglete, nem alakul ki a kötődés, sőt, nem tanulja meg később, miként oszthatja meg veled a problémáit.

Ha úgy érzed, nem vagy biztos abban, milyen helyzetben mit kell tenned a gyermekkel, ne ess kétségbe, ez mindenkivel előfordulhat. Bátran keress fel ha kérdésed van a gyermekágyi időszakban!