Pozitív lett a teszted? Erre készülj fel!

Ha erős a gyanúd arra, hogy babát vársz, akkor itt az ideje, hogy felkeress egy szakembert, aki megerősíti a hírt. Amikor az orvos is kimondja, hogy a hír igaz és bizony szülők lesztek, akkor jó ha tudod, mi mindenre számíthatsz az első időszakban. Pontosan ezért összegyűjtöttem neked a fontosabb tudnivalókat.

Figyelj az étkezésedre és a szokásaidra!

Most már kismama vagy, így első lépésként fontos, hogy odafigyelj a szokásaidra és az étkezésedre is! Természetesen tudjuk, hogy a terhesség nem betegség, ám lényeges, hogy hagyd el azokat az esetleges káros dolgokat, amelyek esetleg eddig a hétköznapjaid részét képezték. Ilyen például a dohányzás és a koffein bevitel, de érdemes átnézned a gyógyszereket is, amiket esetleg eddig szedtél. Ebben a bejegyzésemben bővebben írtam arról, mit érdemes hanyagolni a babavárás ideje alatt.

Jegyezd fel pontosan, mikor esedékes a következő vizsgálat!

Az elkövetkezendő időszakban bizony gyakrabban találkozol majd az orvosoddal, mint eddig, így érdemes mindig alaposan feljegyezned, mikor esedékes a következő vizsgálat. Ez a babavárás elején és végén gyakoribb lesz, egyébként rendszerint megfelelő a havi egy találkozó az orvosoddal. Fontos, hogy mindig tartsd be a szakember utasításait és jelenj meg a megbeszélt alkalmakkor!

Készülj fel a rosszullétekre!

Bár vannak olyan szerencsés kismamák, akiknél nem jelentkeznek a rosszullétek a babavárás ideje alatt, a helyzet az, hogy azért jó, ha lélekben felkészülsz az émelygésre és a hányingerre. Jó, ha ilyenkor elrágcsálsz egy kekszet vagy eszel néhány kanál joghurtot, ezek enyhíthetik a tüneteidet.

Néhány dologról érdemes lemondanod!

1. Alkohol
Sok szakember már a babatervezés időszakára is javasolja a visszafogott alkoholfogyasztást, ám fontos tudnod, hogy ha még a terhesség előtt megiszol néhány pohár bort, természetesen semmilyen kárt nem okozol a babának. Viszont ha már tudod, hogy érkezik a pocaklakó, akkor bizony lényeges teljesen kiiktatni az alkoholos italokat az életedből, ugyanis a méhlepényen keresztül mindez a gyermekhez is eljut. Ezáltal pedig hatással lehet a magzat testi-és agyi fejlődésére egyaránt.

2. Dohányzás
A helyzet az, hogy e téren nem nagyon van bocsánat egy kismama esetében, olyannyira nem, hogy még a passzív dohányzást is érdemes elkerülni. Ha babát terveztek, javasolt már korán, a tervezés időszakában leszokni a cigarettáról vagy legalábbis fokozatosan csökkenteni a napi adagot. A füst a véráramba kerülve ugyanis megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassíthatja a baba növekedését és fejlődését egyaránt.

3. Szauna és szolárium
E témákkal kapcsolatban érdemes egyénileg is egyeztetni a választott orvosoddal, ám általánosságban elmondható, hogy sem a szauna, sem pedig szolárium használata nem javasolt a terhesség alatt. Mindkét tevékenység alhasi vérbőséget okozhat, amely növelheti a vetélés, valamint koraszülés kockázatát.
Ezzel kapcsolatban lényeges szót ejteni az uszodáról is, amely különösen aktuális nyári kismamák esetében. Az uszodákat és a wellness részlegeket nem ajánlom csak abban az esetben, ha tudod, nagyon szigorúan ellenőrzik a vízminőséget. Viszont sokkal jobb, ha természetes vizet választasz vagy ha van, az otthoni medencét használod. Sajnos a koraszülések nagy részét ugyanis bakteriális fertőzés okozza.

4. Gyógyszerek
Ez a témakör természetesen nem azért került ide, mert tilos lenne gyógyszert szedni, azonban az fontos, hogy ha a szíved alatt hordod a gyermekedet, akkor nem kaphatsz be csak úgy egy fájdalomcsillapítót, ha éppen fája fejed. Ne aggódj, vannak olyan gyógyszerek, amiket ilyen esetekben bevehetsz olykor a terhesség alatt is, de ezekkel kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell az orvosoddal.

5. Koffein
Ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, ám alapvetően elmondható az, hogy a túlzott koffeinfogyasztás hatással van a gyermek fejlődésére. Ha a terhesség előtt is kávéztál, 1-2 csésze gyengébb verzió akár beleférhet a napodba, viszont ezzel kapcsolatban mindenképpen fontos egyeztetned az orvosoddal.


Ha bizonytalanok vagytok, keressetek fel bátran!

Ha most úgy érzitek, hogy minden a feje tetejére állt, fáj a hátad a terhesség miatt, tartasz a szüléstől és aggódtok, mi lesz majd, mikor megérkezik a pici, ne aggódjatok, ez teljesen normális reakció! Keress fel bátran és beszéljünk meg minden kérdést egyéni apás szülésfelkészítő, valamint szoptatási és babaápolási tanfolyamom keretein belül!