Podcastok

TEGYÜK TISZTÁBA!

Szülőtanoda – tudástár a baba érkezése és az első egy év körüli legfontosabb kérdésekről

Halász Kata podcastja

Fürdés vagy zuhanyzás, kórházban vagy otthon, apukával vagy nélküle, püré vagy blw, a hasa fáj vagy a foga növekszik? A friss szülők millió dologban tudnak tanácstalanok lenni és sok-sok felületről kapnak eltérő javaslatokat. Ez a sorozat azért készül, hogy segítségével könnyen ki tudjatok igazodni a sok ellentétes információ útvesztőjében.

Halász Kata kismamamasszőr, szülést, szoptatást támogató dúla vagyok. Az elmúlt 20 évben több mint 1000 párnak segítettem munkámmal, felkészítőimmel és most nektek szeretnék ezzel a podcast sorozattal, aminek témakörei a babavárás, a szülés, a szoptatás, a gyermekágy és a szülőség lesznek. 

Vendégeimmel kéthetente egy-egy fontos témáról beszélgetünk úgy, hogy közben hasznos, érthető tanácsokat kapjatok. Beszélünk tabukról, tévhitekről és valós, konkrét tudástárrá formáljuk őket. 

Ha tetszett ez a podcast kövesd mert 2 hetente lesz mindig új, érdekes. Az összes podcast gyűjtön megtalálod.

Tegyük tisztába! Aki az otthonszülést választja, az felelőtlen?
Pusztai Daniellával egykori kismamámmal beszélgetek. 
Tegyük tisztába! A terhesség alatti szex árt a babának?
Hiedelmek és tévhitek leleplezése, beszéljünk nyíltan a terhes szexről tabuk nélkül, könnyedén.
Tegyük tisztába! A terminustúllépés automatikusan szülésindítást jelent?
Tudd meg, automatikusan indítanak-e, ha elfoglalt az orvos, vagy jön a hétvége, és mit jelent mindez a gyakorlatban Terminustúllépésről, szülésindításról részletesen Kárász Eszter színész-énekesnő, édesanyával pro és kontra a Tegyük tisztába! podcastban.

Tegyük tisztába! Elfolyhat-e egyszerre az összes magzatvíz és a “száraz szülés” vajon létező fogalom? Eshet-e baja a babának magzatvíz nélkül, és mit tegyünk, ha nem ússzuk meg szárazon? Minden, amit tudni akartál, és tudnod kell a magzatvízről a Tegyük tisztába! podcastban!
Tegyük tisztába! Tényleg mindenki tud szoptatni, vagy van, akinek egyszerűen nincs teje? És akinek könnyen megy, ő vajon hogy csinálja? Igény szerint vagy négyóránként, húsz percre vagy ameddig tetszik, sokat vagy keveset, minden szíre-szóra, vagy csak ha tényleg éhes? Honnan lehet azt tudni? És vajon mellből vagy cumisüvegből az igazi az anyatej? Meddig kell és szabad szoptatni, illetve baj-e, ha az anya nem akar?
Húsz éve egyetlen apa sem segédkezett a szülésnél, ma pedig szinte alapelvárás az apás szülés. Mégis sokan rettegnek attól, hogy az intimitás egy egészen új szintjén járva a gyermekágy után sem áll helyre a szexuális élet, és a vágy a hálószobán kívül talál majd társra. Megundorodik-e a férfi a párjától, ha látja megszületni a gyermekét? Kell-e félni a székeléstől szülés közben, és jót tesz-e az apás szülés a párkapcsolatnak? Hogyan tud segíteni az apa szülés alatt, miként válhat az anya hasznára és mi a dolga az apának a szülőszobában?
Apás szülés az apa, az anya és a baba szemszögéből, átfogó módon a Tegyük tisztába! podcastban.
Szükség van-e a hüvelyi szülésre ahhoz, hogy beinduljon az anyatejtermelés? Kell-e tápszer vagy cukros víz a babának a kórházban, vagy azon kívül? Tudd meg, miként érheted el a bőséges anyatejhozamot, hogyan szoptass kényelmesen császársebbel, és derítsd ki, melyek a császár után is kényelmes szoptatási pozíciók!
Beszéljünk a császársebről, a vágásról, és a császármetszés utáni felépülésről őszintén! Kell-e hasleszorító, hogyan kezeld a sebet, fog-e fájni a császárheg és mire számíthatsz a következő szülésnél?
Erről mesél majd vendégem, Enikő, aki két császárral született gyermeke után hamarosan a harmadik babájának ad majd életet műtéti úton. Szerezz információkat a császáros szülésről kozmetikázás nélkül a Tegyük tisztába! podcast e heti részében!
Hazánkban a gátmetszések aránya átlagosan 71%, de első szülések esetén még ennél is magasabb. Ezzel szemben a WHO szerint csupán a szülések 20-30%-ában van rá valóban szükség. Vajon mi okozza a hatalmas különbséget, és kell-e gátmetszéssel segíteni a babának a születésben? Milyen problémák léphetnek fel a gátmetszés következtében és mit okozhat, ha a vágás szükségesnek bizonyul, mégis elmarad? Kitágul-e a hüvely gátmetszés nélkül és mi marad a gáton a metszés után?
Véres részletek és nyers valóság, avagy a gátmetszésről kozmetikázás nélkül a Tegyük tisztába! podcastban!
Tudatos tervezéssel mindenre fel lehet készülni a szüléssel kapcsolatban? Tegyük tisztába!

A legtöbb szülőpár nagy örömmel és tudatos tervezéssel készül gyermeke(i) érkezésére, van azonban, amire nem lehet felkészülni. A kicsi(k) születése után váratlanul törhetnek be gyermekkori emlékek, elfeledett szülői minták, és korábban fel nem ismert szükségletek, melyek befolyásolják az elsődleges gondozó – többnyire az édesanya – lelki-mentális állapotát.
Hogyan erősíthetjük meg magunkat a szülést követő hetekre (és évekre), miként érhetjük el a katartikus „anya vagyok” életérzést, és elérhetjük-e egyáltalán? Erről és sok más anyuka-dologról beszélgetünk vendégemmel, a háromgyermekes Zölei- Kocsis Blankával
Mi az ami tényleg a tejtermelés ellen hat? Tegyük tisztába!

A szoptatás ma trendi, szinte kötelező, de ettől még nem megy mindenkinek könnyedén. Kicsit olyan, mint a foci: elméletben mindenki tudja, hogyan kell csinálni, de keveseknek megy ösztönösen, és gyakorlás nélkül igazán jól. Ugyanakkor a babák számára nincs jobb az anyatejnél, így a minél hosszabb ideig tartó anyatejes táplálás valójában közös érdek.
Tudni akarod, hogyan kerülheted el a cumizavart, mikor kell mellre tenni a babát, és mit tegyél, ha mellgyulladás lép fel? Nem tudod, hogyan döntsd el, hogy hatékonyan szopizik-e a babád, és fogalmad sincs, felkeltsd-e éjjel, ha magától nem ébred? Tegyük tisztába a szoptatás kérdéseit együtt!
Jön majd az ösztönből? Tegyük tisztába!

Az anyai ösztön létezik, de vajon mindenkinek rögtön a tuti megoldást súgja? Van-e szükség szakkönyvekre, lehet-e a szülőséget könyvből tanulni, és mehet-e minden ösztönösen könnyedén? Az emberek sokfélék, így anyának is azok. Vendégemmel, a háromgyermekes Zölei- Kocsis Blankával beszélgetünk az anyasággal járó tipikus helyzetekről, a döntéskényszerről és a tanácstalanságról, és a megannyi felmerülő kérdésről. Kiből lesz jó anya, és mit kell tenned azért, hogy te is az legyél? Kérdések és válaszok az elég jó szülőség mentén a Tegyük tisztába! podcastban!
Van ideális légzéstechnika a szüléshez? Tegyük tisztába!
Minden hollywoodi szülés legfontosabb kelléke a látványos „Kifúj!” és „Lélegez!”De vajon lehet-e „rosszul” levegőt venni, számít-e a légzés ritmusa, és van-e olyan technikai, amivel elősegítheted babád könnyebb és gyorsabb születését? Hitek és tévhitek, egy kis szú-szá történelem, és persze a tények a Tegyük tisztába! podcast Levegőt! adásában. Tartsatok velem!
Hogyan lesz elviselhető a fájdalom vajúdás közben?
A szülés közbeni fájdalom nagyon riasztó tud lenni. Sokan a fájdalomtól menekülve inkább a császármetszést választják, még akkor is ha ez fizikai okokból nem lenne szükséges. Hogy lehet ezt kibírni? Hogyan lehet fájdalmat csillapítani? Tud ebben a párom segíteni?
Fájdalommal kapcsolatos tippek: mellébeszélés helyett tisztán és érthetően a vajúdás közben fellépő fájdalomról. Tegyük tisztába mindezt!
Ha sírós voltam, akkor a gyerekekm is az lesz?
Mindenki tudja, hogy a babák sírnak. De mit tegyünk, ha túl sok a jóból? Hogyan ismerhetjük fel a sírás tényleges okait, és miként segíthetünk a kicsikénknek megnyugodni?
Beszélgessünk a csecsemőkori sírásról, a zaklatottság lehetséges feloldási módjairól, és a cumi-cici-kisujj háromszögről őszintén! Ismerd fel a sírás típusait, és tanuld meg kezelni őket! Tuti tippek, praktikus ismeretek, és meglepő hiedelmek a babák sírásáról az e heti Tegyük tisztába! podcastban.