Tudatosan készülni a szülővé válásra

A legtöbb szülőpár nagy örömmel és tudatos tervezéssel készül gyermeke érkezésére, van azonban, amire nem lehet felkészülni. A kicsi születése után váratlanul törhetnek be gyermekkori emlékek, elfeledett szülői minták, és korábban fel nem ismert szükségletek, melyek befolyásolják az elsődleges gondozó – többnyire az édesanya – lelki-mentális állapotát. Hogyan erősíthetjük meg magunkat a szülést követő hetekre, miként érhetjük el a katartikus „anya vagyok” életérzést, és elérhetjük-e egyáltalán?

A munkámnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben több ezer kismamát ismertem meg. Akadtak közöttük teltek és vékonyak, csacsogósak és csendesebbek, először vagy sokadszor várandósok. Egyvalamiben azonban mind hasonlítottak egymásra: a lehető legjobbat akarják a kisbabájuknak, és tartottak attól, hogy a várandósság és a szülés alatt, vagy után valamilyen probléma lép fel. Hiszen a szüléssel nem zárul le semmi, pedig sokan követik el azt a hibát, hogy a szülésre fókuszálva elfelejtenek a szülés utáni időszakra is felkészülni.

Az anyai ösztön
Az, hogy miként kell családot alapítani és egy gyermeket ellátni, felnevelni, annak sem az érzelmi, sem a fizikai módjai nem ösztönösek. Ezek a dolgok mind tanultak. A nehézséget e téren főként az okozza, hogy a szüleinktől és a korábbi generációktól látott és tanult gondozási és nevelési módszerek nem feltétlen egyeznek a ma elfogadott és jónak tartott mintáktól. Vagyis túl sok az eltérés ahhoz, hogy egy az egyben lemásoljuk ezeket a korábban már tudat alatt elsajátított tevékenységeket. Hiszen míg annak idején, a több generációs együttélés esetén automatizált volt a mintakövetés, ma már ez nem mondható el.

A szülés előtti felkészítő segít csökkenteni a szorongást
Az egyéni szoptatási és babaápolási felkészítő során már a babavárás időszakában megtanulhatod, hogyan tudod a gyermeked igényeit felismerni és jól kielégíteni. Hiszen ha kismama vagy, akkor bizonyára nem egyszer jutott már eszedbe, hogy mi lesz majd, mikor hazaviszed, hogy tudod majd szoptatni és mi lesz, ha esetleg nem eszik vagy csak sír? Ahhoz, hogy a szülés utáni időszakban nyugodt és magabiztos anya lehess, tanuld meg már előre azt, hogy hogyan kezdd el a babával való közös életedet, hogy azután a folytatás is jó lehessen. Ebben segítek neked én! Mi lesz ha sír, de nem tudom majd, mi baja? Mit tegyek, ha fáj a hasa? Mi lesz, ha nem akar enni? Mi a megoldás, ha nem lesz tejem? Mi lesz, ha nem megfelelően öltöztetem majd fel és megfázik? Mi lesz, ha nem tudom majd elaltatni? Ha kismama vagy, akkor ezek közül legalább az egyik kérdésen biztosan rágódtál már és bizonyára megnézted az ezzel kapcsolatos információkat is az interneten. Olvastál számos személyes véleményt és nyilván találkoztál babonákkal is. Ha mindennek ellenére továbbra is bizonytalannak érzed magad, akkor nem kérdés, hogy helyed van ezen a felkészítőn! 

Hogyan erősíthetjük meg magunkat a szülést követő hetekre (és évekre), miként érhetjük el a katartikus „anya vagyok” életérzést, és elérhetjük-e egyáltalán? Erről és sok más anyuka-dologról beszélgettünk ebben a podcastban.