Így válik a szoptatás élménnyé!

Már alig vártad, hogy a kezedben tarthasd a gyermekedet, megcsodálhasd a kis pofit, az apró kezeket és az ici-pici lábujjakat. Most minden pontosan olyan, ahogy elképzelted, kivéve egy dolgot. Ha te is küzdesz a szoptatás terén bármilyen problémával, de eddig magadnak sem merted bevallani, akkor most itt az ideje, hogy megszabadulj ettől a gondtól és végre felhőtlenül élvezd a gyermekeddel töltött minden egyes pillanatot!

Milyen gondok jelentkezhetnek a szoptatás kapcsán?

A szoptatás kapcsán valójában számos különböző probléma merülhet fel. Ilyen például, ha úgy érzed, egyszerűen nem érted a babád jelzéseit és úgy érzed, képtelen vagy kielégíteni a szükségleteit, akkor ne várj tovább, mindenképpen kérj segítséget! Szintén igaz ez abban az esetben, ha kevésnek érzed a tejedet, ugyanis ilyenkor nem csak az a gond, hogy nem lakik jól a gyermek, de adott esetben a súlya sem fog megfelelően gyarapodni. Mindemellett borzasztóan kellemetlen tud lenni az is, ha sebesedik a melled vagy begyulladt, ugyanis ilyenkor a csecsemő táplálása maga lehet számodra a pokol, hiszen a fájdalomtól a sírás kerülgethet teljesen jogosan.

Hogyan ne tarts a babát szoptatás közben?

Sokszor látom, hogy az anyukák lefektetik a babát az ölükbe tett szoptatós párnára és a gyermek fölé hajolva végzik el a szükséges műveleteket. Ez azért nem ideális, mert egyrészt a hátad és a vállad izmai egy idő után teljesen beállnak, másrészt rossz helyre kerül a gyermek szájába a mellbimbó, ami kisebesedést okoz. Ugyanis ha nem jó helyre kerül a mellbimbó a gyermek szájában, felsértheti a melledet. Ennek oka, hogy nem megfelelő pozíció esetén ahelyett, hogy a baba szájában a lágy szájpadhoz érne a bimbó, csak a szájpadlás kemény részéig ér és egészen egyszerűen „szétreszeli” a bimbódat szopizás közben. Korábban azt gondolták, hogy ennek a hosszan tartó szoptatás az oka, azonban ma már tudjuk, hogy ezt az okozza, ha nem elég mélyre kerül a szájába a mellbimbó. Fontos megemlíteni, hogy a kisebesedésnek néha a rövid nyelvfék probléma is okozhatja, amit érdemes megnézetni a gyermekorvossal.
Harmadrészt pedig fontos megemlíteni azt is, hogy a gyermek nem éri úgy el a mellbimbó körüli záróizmokat, ha nem találod meg számára az ideális pozíciót. Ezek az izmok pedig receptorok is egyben, ezek adják az ingert az agynak, hogy a megfelelő mennyiségű tejet le tudja adni a mell.

Milyen a helyes tartás szoptatás közben?

Lássuk, milyen a mindkettőtök számára ideális pozíció! Először is emeld fel a babát büfiztető pózba, fogd meg a popsiját az egyik kezeddel, míg a másikkal a tarkóját is meg tudod tartani. Ezután csúsztasd le a könyök hajlatra, majd a hónod aljához téve ideális pozícióba kerül a gyermek. Csúsztasd be a hónaljad alá az ő lenti kezecskéjét, ugyanis így később megfelelően szorosan tudod majd magadra húzni. A szabad kezeddel fogd meg a melledet, majd egy sínszerű mozdulattal a babát addig vidd, amíg a szája és a mellbimbód nem kerülnek egy vonalba. Mikor bekapja a mellet a szájába, borító mozdulattal egy biztonságos pozícióban tarthatod őt. Innentől kezdve engedd le a vállaidat és dőlj hátra kényelmesen! Az azonos oldali lábadat ha felhúzod, még inkább ki tudod támasztani a gyermeket az ideális pozícióban. Fontos, hogy az ölelés nem lanyhulhat, mert a baba szájából kicsúszik a melled és kisebesíti. Viszont ha nem szűnik ez az ölelés, ő kényelmesen jóllakhat, ráadásul te is anélkül táplálhatod őt, hogy közben fájdalmaid lennének.

Ha szeretnéd látni, miként zajlik mindez a gyakorlatban, ebben a videóban megmutatom neked.

Mik a leggyakoribb gondok szoptatás kapcsán, melyekkel hozzám fordulnak?

Ha nem érted a babád jelzéseit

Előfordul ebben az időszakban, hogy egyszerűen nem tudod kitalálni, hogy miért sír és miért nem eszik, ezáltal pedig úgy érzed, képtelen vagy kielégíteni a szükségleteit. Pedig rendszerint igen kis dolgok állnak a háttérben, amely nagyon egyszerűen kiküszöbölhető. Nem egyszer fordult már elő a pályafutásom során, hogy egy találkozás alkalmával fény derül arra, miért nyűgös a baba és onnantól kezdve semmi gond nem volt.

Ha kevésnek érzed a tejedet

Ha úgy érzed, nem elég a tejed, érdemes szintén szakemberhez fordulni, ugyanis ilyenkor nem csak az a gond, hogy nem lakik jól a gyermek, de adott esetben a súlya sem fog megfelelően gyarapodni. Viszont az is előfordulhat, hogy nem a tejed nem elég, csak nem megfelelő a szoptatási pozíció vagy valami más dolog áll a háttérben, így nem érdemes halogatni a szakember felkeresését.

Ha sebes, gyulladt a melled és nagyon fáj

Borzasztóan kellemetlen tud lenni, ha sebesedik a melled vagy begyulladt, ugyanis ilyenkor a csecsemő táplálása maga lehet számodra a pokol, hiszen a fájdalomtól a sírás kerülgethet teljesen jogosan. Ha úgy érzed, a szülés nem is volt fájdalmas ahhoz képest, amit most átélsz, itt az ideje, hogy segítséget kérj!

Ha szeretnéd elkerülni a fentebb említett szituációkat, érdemes felkészülnöd már a terhesség alatt a szoptatásra, így nem érnek majd meglepetések. Tanfolyamom, amelyek most online is elvégezhetsz pontosan az ezzel kapcsolatos témaköröket öleli fel. Ide kattintva többet is megtudhatsz minderről.

Amennyiben már megszületett a gyermeked és mégis fennáll bármelyik probléma, mindenképpen mielőbb fordulj szakemberhez, ugyanis ez az egyik legcsodásabb időszak egy anya életében és vétek lenne végig szenvedned az egészet. Én magam is nagyon szívesen segítek neked, bátran keress fel szoptatási tanácsadással kapcsolatban! Együtt gyorsan és hatékonyan megoldjuk a problémáidat, nem kell stresszelned azon, ha nem tudsz vagy értesz valamit a szoptatási időszakban. Emellett nem veszel el majd a részletekben és nem sodródsz bele majd kétségbeejtő helyzetekbe.
Ráadásul lesznek éjszakáitok és nappalaitok, és kiegyensúlyozódik majd az élet a babával. Az elmúlt 20 évben azt tapasztalom, hogy nincs olyan helyzet, amit ne lehetne megoldani.

Ide kattintva még többet tudhatsz meg a tanfolyamról!