Miért keményedik a has terhesség alatt?

Ha éppen a babavárás csodáit élvezed, viszont újra és újra aggódsz amiatt, hogy olykor megkeményedik a pocakod, akkor ezt a bejegyzés most neked szól. Magamról tudom, hogy mikor az első gyermekemet vártam, mindig kétségbe estem, amikor úgy éreztem, keményedik a hasam, főleg, amikor már a harmadik trimeszterben jártam. Pedig nem kell ettől annyira megijedni, megmutatom, mi van ennek a jelenségnek a hátterében!

A méhed izomzata terhesség nélkül is összehúzódik!

Tehát alapvetően egy teljesen normális folyamatról van szó, amelyet akkor, amikor nem vársz babát, nem is érzel. Emellett a fontos feladata a babavárás ideje alatt is megmarad ennek a mozdulatsornak, ugyanis segíti a méh és a méhlepény megfelelő vérellátását, sőt, adott esetben akár figyelmeztető jeleket is tud küldeni a segítségével a testednek. Fontos tehát, hogy mindig figyelj a tested jelzéseire, viszont ne ess pánikba mindentől, amit tapasztalsz. Így lesz kiegyensúlyozott és boldog a várandós időszak, amely neked és a babának is jót tesz.


Milyen tényezőknek van szerepe a pocak megkeményedésében?

Ha túlságosan kimerültél

Ha keveset alszol és túlságosan kimeríted magad, okozhat haskeményedést. Bizony a szervezetednek ezekben a hetekben az átlagosnál több pihenésre van szüksége, amelyet érdemes kielégítened akkor is, ha még dolgozol vagy nem szívesen alszol napközben.

Magnézium és kalcium pótlása

Alapvetően nagyon fontos a terhesség alatt a megfelelő ásványi anyagok és vitaminok bevitele, ugyanis a méhedben fejlődő gyermek „elveszi magának”, amire szüksége van, így mindenképpen pótolnod kell ezeket a dolgokat a szervezetedben. Kiemelten ilyen a magnézium és a kalcium, amelyek hiánya okozhatja a pocakod keményedését.

Nem megfelelő folyadékpótlás

Ha nem iszol eleget, az is okozhatja a has keményedését, valamint egyéb tünetekkel is járhat, ha nem fogyasztasz elég vizet. Így érdemes erre mindig odafigyelni. Legyen egy palackod, amiből csak te iszol, így látod a nap folyamán, hogy éppen hol tartasz!

Segíthet a kismama masszázs!

Ha nincs semmilyen problémád a pocakod keményedésén kívül és elképzelhető, hogy a benned levő feszültség is hozzájárul a tünetekhez, akkor ajánlom számodra a kismama masszázs, amely segít ellazulni és egy kicsit leengedni. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed lenne, keress fel bátran!

Ha a terhesség elején tapasztalod a keményedést

Nincs mese, ha görcsszerűen tapasztalod a keményedést, feszülést, akkor azonnal orvoshoz kell menned, ugyanis ez lehet egy figyelmeztető jelzés a méhed részéről. Persze jó eséllyel nincs probléma és a megfelelő orvosi előírások betartása után helyreáll a rend, azonban nem éri meg kockáztatni! Igaz ez az első két trimeszterben végig!

Ha a harmadik trimeszterben tapasztalod a keményedést

Természetesen ebben a szakaszban is nagyon oda kell figyelni a jelekre, viszont ekkorra már rutinos leszel és a legtöbbször tudni is fogod majd, mi miért történik, mit mulasztottál el. Amennyiben azonban elbizonytalanodtál, szintén érdemes mielőtt orvoshoz fordulni.