Az apának már a terhesség első napjától fontos szerepe van!

Az apák szerepe a családban igen magas értékű, ez az igen fontos titulus pedig már egészen a terhesség megállapításától lényeges. Sokan úgy gondolják, hogy az anya már a teszten megjelenő két csíkot követően belecsöppen a szerepébe, míg az apa esetében mindez várat magára az első nagy találkozásig. Pedig korántsem így van!

Már a pocaklakó is hallja a hangját!

Bár a fejlődő magzat először csak a szívverést, a gyomor működését és az édesanyja lélegzetvételét hallja, de körülbelül a 24. héttől már a külső zajokra is reagál. Mindez azt jelenti, hogy azt is hallja, ha édesapja beszél hozzá, sőt, később valószínűleg fel is ismeri majd a hangját.

A szülőszobában is tud segíteni az apa!

Sokan nem is gondolnák, de egy apa nagyon sokat tud segíteni a szülőszobában is. Persze ehhez fontos az előzetes és megfelelő informálódás. Egy kismama rendszerint tájékozottabb a szülés folyamatát illetően, hiszen nőként már hónapokkal a szülés előtt tudatosan és tudat alatt is készülődünk a nagy napra. Fontos viszont, hogy a lényeges információkról a férfi is tudjon, hiszen a gyermek világrajövetele életre szóló élmény lehet számára is, ha tudja, mi is zajlik éppen körülötte a szülőszobán és nem érzi magát feleslegesnek. Tehát egy apás szülésfelkészítőn egyszerűen praktikus dolgokról és fontos tudnivalókról beszélgetünk majd. A társalgás után az apa nem csak felkészültebb lehet a nagy napon, de egy ilyen jellegű beszélgetés sokat segíthet a stressz leküzdésében is. Szó lesz arról, mikor érdemes elindulnotok a kórházba, mely nem csak az anyukának nagy segítség, de a szülés közben felmerülő komplikációk egy részét is elkerülhetitek. Elmondom nektek azt is, milyen négy szakasza van a szülésnek és melyik fázisban mivel segíthet a legtöbbet az apa, sőt, még különböző fájdalomcsillapító masszázs módszerekről is szó lesz majd, melyek hamar elsajátíthatók, segítségükkel pedig a az apa tudja csillapítani a kellemetlenségeket, miközben az anya életet ad a gyermeknek. A felkészítő már online formában is elérhető, így kényelmesen, az otthonotokban is beszélgethetünk. 

Az apa szerepe a születés után

Számos sztereotípia szól arról, hogy a férfiak nagy része nem igazán várja azt, hogy egyszer majd édesapa lehessen. A kutatások és a tények viszont korántsem ezt bizonyítják. Egy 2013-as nemzetközi kutatás szerint ugyanis az apák 80%-a hatalmas örömmel fogadta a hírt, hogy apa lesz, közel 100%-a jelen volt az ultrahang vizsgálaton és 75%-a apai szülési szabadságra is elment.

A sztereotípiákkal ellentétben a férfiak nagyon nagy százaléka várja azt, hogy apává váljon, megélje az apaság pillanatait, annak felelősségteljes voltát. Elmondhatjuk, hogy az apák is, hasonlóan az édesanyákhoz, a fogantatástól kezdődően elkötelezettek a gyermekük iránt.

A gyermek szempontjából kiemelendő, hogy másképp játszanak a gyermekkel az anyák és másképpen az apák és másként teremt kapcsolatot az anya, mint az apa, ezáltal mást vár a gyermek is a szüleitől. Pontos e kapocs kialakítása miatt fontos az, hogy az apa az újszülöttet kezdettől fogva magához ölelje és a lelki mellett szoros testi kontaktust is kialakítson vele.

Látható, hogy milyen fontos szerepe van az apának már az első pillanattól, így érdemes minél több téren bevonni a készülődésbe, legyen szó ennek a lelki részéről vagy a babaszoba berendezéséről.