Mikor érezhetem, hogy mozog a pocakban a babám?

Számtalan kérdés érkezik hozzám a kismamáktól a magzat mozgásával kapcsolatban. Aggódik, aki még soha nem érezte és izgul az is, aki már érezte a mocorgást, viszont az utóbbi időben alábbhagyott az aktivitás. Ez természetesen teljesen érhető, hiszen minden édesanya azt szeretné, ha minden rendben zajlana le a terhesség alatt. Pont azért írom ezt a posztot, hogy megnyugtassalak.

Fontos leszögezni, hogy onnantól kezdve, hogy kiderül, megfogant a gyermeked, ő a pocakodban napról napra fejlődik, így amikor először érzed a mozgását, azok nem az első mozdulatai lesznek. Ez a pillanat akkor jön el, amikor ő már elég erős és nagy ahhoz, hogy a vastag méhfalon keresztül te is érezhesd, hogy mocorog.

Mikor érezheted a magzat első mozdulatait?

Ezt nem lehet napra pontosan megmondani, ugyanis ez minden kismama esetében más és más. Bár hivatalosan már a terhesség 16. hetében is van esély arra, hogy érezd a gyermeked mozgását, rendszerint még nagyon nehéz azonosítani ezt az érzést. Különösen igaz ez az első babájukat várók esetében, akik még nem is igazán tudják, mire számítsanak pontosan. Általában a 18-22. hét az, amikor már a legtöbben átélhetik ezt a nem mindennapi élményt.

Milyen érzés lesz, amikor először megmozdul a gyermek?

Van, aki ahhoz hasonlítja, mintha pillangók lennének a hasában, míg másoknál rögtön érezhető módon indít az apró focista. A terhesség vége felé pedig már nem csak érezheted, de akár láthatod is, ahogy tornázik a pocakodban. Jellemzően akkor aktivizálja magát, amikor éppen lefekszel vagy pihennél, hiszen mikor járkálsz, gyakorlatilag elringatod őt odabenn. Amennyiben már egyszer érezted a mocorgást, viszont azóta sem, próbáld meg felébreszteni egy kis csokoládéval, zenével vagy pihenéssel, hátha csak ennyi hiányzott ahhoz, hogy újra aktivizálja magát a csöppség!

Mi okozhatja, ha nem érzed a gyermek mozgását?

Ha az orvosod szerint minden rendben van, te mégsem érzed a baba mozgását, nem kell kétségbe esned, ugyanis lehet, hogy egyszerűen csak nem azonosítottad be az érzést, vagy egyszerűen várnod kell még néhány hetet. Ha úgy érzed, nagyon stresszes vagy emiatt és úgy érzed, már pihenni sem tudsz rendesen, amíg nem érzed, hogy végre megmozdult a gyermek, érdemes ellátogatnod hozzám egy lazító kismama masszázsra, ugyanis ha te kiegyensúlyozott vagy, a méhedben fejlődő magzat is az lesz!