A félelem és a szomorúság természetes érzések szülés után!

Ha most arra gondolsz, hogy mégis miért lenne rajtad úrrá a félelem vagy a szomorúság szülés után, fontos tudnod, hogy igen sok édesanya érez ilyet, legfeljebb nem beszélnek róla. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy ez nálad is automatikusan így lesz majd, miután életet adsz a gyermekednek. Fontos tudnod azonban, hogy lényeges felismerned, mi zajlik benned és időben tenned ellene. Lássuk, miről is van szó!

Sok újdonsült anyuka érzi úgy, hogy bár élete legnagyobb kincsét ringathatja a karjában és alig várta ezt az időszakot, mégis végtelen szomorúság lesz úrrá rajta, amely olykor félelemmel is vegyül. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz anya lenne, hiszen nyilván a gyermekét szereti a legjobban a világon és bármit megtenne érte. Annak, hogy ha valaki ezt érzi, számos különböző oka lehet, hiszen az élete gyökeresen megváltozott. A jó hír viszont az, hogy létezik megoldás a problémára, ez pedig a megelőzés.

Mi okozhat félelem érzést?

A félelem egy teljesen természetes érzés egy kisbaba születése után. A különbség az, hogy igen sok anyuka nem beszél erről és elfolytja magában, ami természetesen nem megoldás. Ha legalább magadnak kimondod az érzéseidet, máris nagyban könnyítesz a lelkeden és feloldhatod a benned levő félelmeket. Hiszen ki ne aggódna amiatt, hogy mindent megfelelően csinál-e a gyermek körül? Azonban ha időben felkészülsz, nem érhet meglepetés és nem kell, hogy a félelem határozza meg a mindennapjaitokat. Tipikus kételyeket okozhat, ha nem jössz rá, miért sír, ha nem tudod megfelelően szoptatni vagy az altatással kapcsolatban vannak kérdéseid. Sokan félnek attól, hogy nem lesznek elég jó anyák, míg másokat az nyomaszt, ha esetleg nem tudja megfelelően táplálni a gyermekét. Fontos tudnod, hogy mindez teljesen természetes folyamatok, hiszen te felelsz a pici emberke épségéért és egészségéért, furcsa is lenne, ha nem lennének benned kételyek. Lényeges viszont tudnod, hogy elejét veheted a dolognak. Pontosan ezért érdemes előre felkészítened magad a szülés utáni időszakra is lelkileg, hiszen egy megfelelő kompetencia érzés mellett nem lököd magad automatikusan ebbe a helyzetbe.

Hogyan előzhető meg mindez?

A helyzet az, hogy erre még a szülést megelőzően van lehetőséged. Először is készítsd fel erre a jelenségre minél előbb a gyermeked édesapját, hiszen nagyon fontos, hogy ne ijedjen meg, ha látszólag minden ok nélkül sírdogálni lát téged. Mondd el neki nyugodtan az érzéseidet, sőt, kérd meg bátran a környezetedben élőket arra, hogy segítsenek ebben. Szintén pozitív hatással van ennek az állapotnak a leküzdésére, ha nappal is alszol a babáddal, nem csak éjszaka. Ez egyrészt az első hat hétben a szervezetednek is jót tesz, másrészt pedig elejét veheted az úgynevezett kifáradásos reaktív depresszió kialakulásának is. Abban az esetben, ha mindennek ellenére nem múlik ez az érzés, tanácsos minél előbb egy szakember segítségét figyelembe venni.

Vegyetek részt felkészítőn!

Ha szeretnél részt venni már a várandósság alatt felkészítőn, keress fel bátran és látogass el még pocakosan szoptatási és babaápolási felkészítőmre. Amennyiben már megszületett a gyermeked, akkor sem késő felkeresned, ugyanis szülés utáni tanácsadás is elérhető az édesanyák számára. Természetesen mindemellett számos más kérdésedre is válaszolok, így bármilyen kétely van benned, keress fel bátran!