Anyai megérzés és tudatosság: a negyedik trimeszter kihívásai

A munkámnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben több ezer kismamát ismertem meg. Akadtak közöttük teltek és vékonyak, csacsogósak és csendesebbek, először vagy sokadszor várandósok. Egyvalamiben azonban mind hasonlítottak egymásra: a lehető legjobbat akarják a kisbabájuknak, és tartottak attól, hogy a várandósság és a szülés alatt, vagy után valamilyen probléma lép fel.


Az első kilenc hónapban szívesen állok kismamáim rendelkezésére kismamamasszázzsal és apás szülésfelkészítő foglalkozással, a negyedik trimeszter kihívásaival szemben azonban más szakemberekre van szükség. Itt jön a képbe a 11. kerületi Buborék Fejlesztőház!


A szülés csak a kezdet


Sokan követik el azt a hibát, hogy a szülésre fókuszálva elfelejtenek a szülés utáni időszakra is felkészülni. A kisbabák csak esznek, pukiznak és alszanak, gondolják sokan, a helyzet azonban sosem csak fekete vagy fehér. A várandósság körülményei, a szülés lefolyása, az édesanya és az apa érzelmi állapota, a kettejük közötti kommunikáció, a felépülés egyes szakaszai és még számtalan más apróság egy sajátos, meg nem ismételhető mátrixba rendeződnek, mely a baba sajátja.


Az anya lelke sosem hazudik


A baba születésével sok családban kezdetét veszi a szorongásspirál. Eszik-e, alszik-e, nézeget-e eleget? Vajon jól hall? Elég ügyesen szopizik, és megfelelő színű a széklete? Ezernyi kínzó kérdés, mellyel a friss anyukák gyakran a környezetük idegeire mennek. „Nem kell annyit aggódni!” – mondja az anyós, a védőnő vagy a gyerekorvos, miközben az anyukákat szinte darabokra szabdalja az aggodalom.


A legfontosabb tanács, amit anyaként, nőként és dúlaként adhatok, hogy hallgass a megérzéseidre! Ha úgy érzed, valami nincs rendben, kérj segítséget! A teljes körű és körültekintő kivizsgálás segíthet azonosítani a problémát, és megtalálni a megoldást.


Ha nem megy a szoptatás, kérd gyermekágyas tanácsadásomat! Ha úgy érzed, túl sokat sír a kicsi, készíts táplálkozási naplót, és elemezd ki a védőnő segítségével! Ha furcsaságot tapasztalsz a pici mozgásfejlődésében, túl korán forogni kezd, vagy nem emeli a fejét, kérd fejlesztő szakemberek segítségét!


A legjobb esetben kiderül, hogy a kicsikéddel minden a legnagyobb rendben van, és megnyugodhatsz végre. Bármilyen probléma fennállása esetén pedig a mielőbb megkezdett fejlesztés a siker kulcsa. (Nekem elhiheted, hiszen magam is egy fejlesztett gyerkőc büszke anyukája vagyok.)


Mire lesz szükséged az első vizsgálathoz?


Az Allee mellett található Buborék Fejlesztőház szakemberei épp olyan elhivatottak és szenvedélyesek a munkájukban, mint én az enyémben. A legapróbb problémát is komolyan veszik, empatikusan és figyelmesen állnak a szülőkhöz, a babákhoz és gyerekekhez egyaránt.


Annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb és legpontosabb képet alkossák a csemetédről, elsőként érdeklődnek majd a teherbeesés körülményeiről, a várandósság során megélt élményekről, valamint a szülés körüli eseményekről. Megkérdezik majd, szoptattál-e, és ha igen, meddig, hogyan alakultatok családdá, és milyen érzelmeket éltél meg az első napokban, hetekben, hónapokban. Fontos tudnod, hogy a segítő szakemberek nem hibást, hanem megoldást keresnek, ezért célszerű mindvégig őszintén válaszolnod minden kérdésre.


Az anamnézisfelvételt követően kerül sor a személyes találkozásra, ahol a babád állapotától és életkorától függően kb. 60, ritkább esetekben legfeljebb 90 percnyi elfoglaltságra számíthattok. Közben szükség esetén természetesen megetetheted és pelenkázhatod is a kicsit.


Kell-e fejlesztés minden babának?


Természetesen nem, hiszen ahogy a felnőttek, úgy a babák is sokfélék! Bár van egy tankönyvi tól-ig ajánlás, azért nem lehet elvárni, hogy minden gyerek mindenben hozza a papírformát, nem igaz?


Bár napjainkban jellemző, hogy a gyerekek Dévény-tornára, vagy más, szinte kötelező fejlesztésre járnak, ez egyáltalán nem szükségszerű, sőt! Csak akkor kérd fejlesztő- vagy gyógypedagógus segítségét, ha az indokolt, minden más esetben elég csak élvezned a kisbabáddal eltöltött időt!