Ha kicsik a melleid, még lehet sok tejed!

Nem egy kismamától hallom azt a tévhitet, mely szerint mivel az édesanyjuknak sem volt elég teje amikor a gyermekeit szoptatta, minden bizonnyal senki sem lesz elegendő. Szintén gyakran találkozom azzal is, hogy a kis mellben nem lesz elég tej a nagy mellben viszont biztosan elég táplálék termelődik majd a baba számára. A helyzet viszont az, hogy a tejtermelést nagyon sok dolog befolyásolhatja, ám ennek semmi köze ahhoz, hogy édesanyád esetében mi volt a helyzet mint ahogy az sem befolyásolja, mekkorák a melleid.

A szoptatás során az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, mely segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (allergia, fülgyulladás, stressz, elhízás, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét. Fájdalomcsillapító és érzelmi támaszt, kötődést is nyújt a szeretethormon felszabadulása által mindamellett, hogy a tápszerek egészségügyi kockázatát is mérsékli. Az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, a szeretet biztonságot adó tapasztalatát élheti át a baba. A mamát a helyes szoptatás megerősíti és bátorítja, csökkenti egyes betegségek kockázatát (mellgyulladás, csontritkulás, mellrák, petefészekrák, kardiovaszkuláris megbetegedések), segíti a felépülést a szülés után is. Így nem csoda, hogy minden édesanya arra vágyik, hogy szoptathassa gyermekét.

Nincs olyan, hogy nincs elég tej!

Ha most elcsodálkoztál ezen a kijelentésen és úgy gondolod, hogy ez egyáltalán nem igaz, egy kicsit érdemes jobban belemerülnünk közösen a témába. Az elmúlt húsz év alatt ugyanis azt tapasztaltam, hogy nincs olyan helyzet, amit ne lehetne megoldani. Fontos tudnod, hogy ha szoptatási problémáid vannak, azt nem a melled nagysága vagy az édesanyád múltja okozza, hanem jellemzően a lelki problémák vagy a nem megfelelő szoptatási technika és pozíció. Ezen pedig tudunk segíteni, vagyis ha valami miatt azt tapasztalod, nem elég a tejed mennyisége a babád számára, bátran fordulj hozzám!

Mi történik a szoptatási tanácsadáson?

A szoptatási tanácsadás során nem csupán elméleti és gyakorlati tudnivalók, praktikák átadására nyílik lehetőség, hanem ezáltal a lelki gátló tényezők feloldására is. Egyes kismamák csupán néhány hasznos tanácsért fordulnak hozzám, míg mások önbizalom problémájával, szorongással, korábbi traumatikus szoptatásélménnyel kérnek segítséget. Vagyis bármi is áll a háttérben bátran felkereshetsz!