Ha sírós voltam, akkor a gyerekem is az lesz?

Mindenki tudja, hogy a babák sírnak. De mit tegyünk, ha túl sok a jóból? Hogyan ismerhetjük fel a sírás tényleges okait, és miként segíthetünk a kicsikénknek megnyugodni? Tényleg lehetséges az, hogy ha a szülők valamelyike babaként sírós volt, az ő gyermeke is ilyen lesz? Lássuk a tényeket!

Ő így kommunikál veled

Az első és legfontosabb, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes, hogy olyan nincs, hogy egy baba nem sír. Ráadásul nem is feltétlenül jelez nagy gondot a sírdogálás. A helyzet az, hogy a babasírás a csecsemő elsődleges és ösztönös kommunikációs eszköze. Ennek a funkciója a szülővel való kapcsolatteremtés és bizalomépítés is. Vagyis ha választ kap arra, hogy ő jelez, épül a kötődő kapcsolat.

Miért sírhat a baba?

Jelezhet a sírás éhséget, szomjúságot, de az is lehet, hogy fáj a pocakja vagy éppen túl sok az inger, fáradt vagy egyszerűen csak az érintésedre, egy kis babusgatásra vágynak. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen ahogy már fentebb is szó volt róla, ez a kicsik elsődleges kommunikációs eszköze. Attól nem vagy rossz szülő, hogy nem tudod mindig pontosan, miért sírdogál a kisbabád, hiszen annyi ok-okozati összefüggés lehet a hátterében! A legfontosabb, hogy igyekezz nyugodt maradni és őt is megnyugtatni. Előbb vagy utóbb ki fog derülni, hogy mi okozza a rossz kedvet.

Hogy nyugtathatom meg?

Fontos, hogy ha nem tudod pontosan, mi okozza a gondot, akkor is van néhány bevált praktika a kicsi megnyugtatására. Próbáld meg előidézni számára az anyaméh biztonságát, így felidéződik benne az időszak, amikor még a pocakodban volt. Ha ez nem segít, próbálj ki többféle pozíciót, amitől megnyugodhat, sőt, akár a felesleges gázok felszabadulását is elérheted általa.

Vagyis semmilyen összefüggés nincs aközött, hogy te annak idején sokat sírtál-e vagy esetleg gyötört-e hasfájás!

Természetesen nagyon sokat lehetne még erről a témáról beszélni, mi pedig meg is tesszük! A következő Tegyük tisztába! podcastban beszélgetünk a csecsemőkori sírásról, a zaklatottság lehetséges feloldási módjairól, és a cumi-cici-kisujj háromszögről őszintén! Segítünk felismerni a sírás típusait, és tanuld meg kezelni őket! Tuti tippek, praktikus ismeretek, és meglepő hiedelmek a babák sírásáról az e heti Tegyük tisztába! Podcastban!