Mi lesz, ha „túl nagy” lesz a baba?

Azt mondta az orvosod az ultrahang alapján, hogy nagy súlyú a babád? Ha elkezdtél aggódni amiatt, miként hozod majd a világra és milyen hatással lesz mindez a szülés folyamatára, akkor itt az ideje megnyugodnod, ugyanis akár hiszed akár nem, a szülésnél gyakorlatilag mindegy, mekkora a magzat.

Egy „túl nagy baba” története

Az egyik kismamának, akivel kapcsolatban voltam, a terhessége utolsó hetében azt mondta az orvosa, nagyon nagy a baba. Mivel a szóban forgó hölgy átlagos méretekkel rendelkezett, nagyon elkezdett izgulni. Próbáltam megnyugtatni, elmondtam neki, hogy tulajdonképpen „csak a fejet kell megszülni”, utána a testtel már nem lesz gond, gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen hosszú az újszülött. A fej mérete ugyanis a 40. hétre majdnem minden babánál ugyanakkora, függetlenül attól, mekkora a test mögötte. Sajnos hiába beszéltük át alaposan, hogy nem lesz probléma és ha nagy is lesz a gyermek, minden esélye megvan arra, hogy természetes módon szülhesse meg, továbbra is rettegett attól, hogy 4,5 kg-os babát hozzon a világra. Emiatt szülés közben sajnos csak a tágulás feléig jutott el, mert nem tudott bízni magában, feladta, pedig elmondása szerint nagyon szerette volna megszülni. A szorongás miatt a tágulás leállt egy idő után, így amikor az orvos felajánlotta a császármetszést, ő azonnal elfogadta. Végül 3,5 kg-os gyermeket szült. Bizony, teljesen átlagos méretű volt az újszülött. Ebből a történetből tanulság az, hogy nem kell elhinni mindent az ultrahangnak és felesleges szorongani amiatt, hogy mekkorának saccolták a születendő gyermeket. Ugyanis a félelem miatt egyszerűen „leállhat a szülés” és bár minden adott lenne a természetes világrahozatalhoz, mégis császár lesz a vége.

Fontos, hogy készülj fel a szülésre!

Az egyéni apás szülésfelkészítő lényege, hogy pontosan megértsd tested működését, jól tudj együttműködni vele. Ezáltal gördülékenyen, komplikáció mentesen zajlik majd le a folyamat. Érteni fogod tested minden rezdülését, nem fogsz sodródni tudattalanul a folyamatban. Emellett a tanfolyamon a párod fájdalomcsillapító masszázst is tanul, amivel akár 60%-ot is tud csillapítani a fájdalmaidon. Azt látom, hogy ha megérted, hogyan működsz és a tested mindent tud, akkor nem lesz ijesztő a szülés. A szülésed a te történeted lesz, te alakítod és alakíthatod.

Sokat segíthet egy dúla!

Sokan nem értik, mi értelme van annak, ha a szülész-nőgyógyász és a szülésznő mellett egy dúla is jelen van s szülésnél. A kérdés teljesen jogos, hiszen ki szeretné, ha még egy ember jelen lenne akkor, amikor egyébként is egészen kiszolgáltatott helyzetben van. Azonban fontos tudni, hogy egy dúlával nem csak többen lesztek a szülőszobán, hanem számos dologban tud nagyon sokat segíteni neked a szülés előtt és alatt is. A fenti történetből is látszik, hogy ha úgy érzed, nem bízol magadban, érdemes egy megfelelő szakemberrel beszélgetned az érzéseidről, hiszen ugyanez a kérdésfelvetés nem lesz ugyanaz egy orvos vagy egy szülésznő esetében. Velem viszont bátran beszélgethetsz mindenről, ráadásul hasznos gyakorlati tanácsokat is tudok adni. Nem beszélve arról, hogy szülés közben ott leszek veled, ha elbizonytalanodnál.