Nem biztos, hogy lányod lesz, ha édességet kívánsz a terhesség alatt!

Ha babát vársz, akkor nyilván nem egy olyan babonával és hiedelemmel találkoztál már, amelyek szerint ha ég a gyomrod, nagy haja lesz a gyermeknek, de a telihold kapcsán is sokan gondolják, hogy a jelenség beindíthatja a szülést. A hozzám érkező kismamák is sokszor tesznek fel kérdéseket ezzel kapcsolatban, így most ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a leggyakoribb babavárással kapcsolatos hiedelmeket, tévhiteket és babonákat, amelyeknek semmilyen alapja nincs.

Hiedelmek, amelyek megtiltanak bizonyos dolgokat a kismamának

A terhességgel kapcsolatos legtöbb babona rendszerint a kismama tevékenységéhez kapcsolódik. Ilyen például az, hogy a fűszeres ételek fogyasztása koraszülést okozhat, valamint az is, hogy nem szabad nyújtózkodni a leendő anyukának, mert leszakadhat a méhlepény. Szintén gyakran hallani, hogy nem ajánlott a mamának a hasát simogatni a terhesség alatt, mert az irritálhatja a magzatot. A helyzet az, hogy a terhesség nem betegség, hanem egy állapot, amely során ugyan fontos, hogy a kismama vigyázzon magára, ugyanakkor semmi baja nem lesz senkinek egy jóleső nyújtózkodástól. A fűszeres ételek pedig legfeljebb gyomorégést okozhatnak.
Sokak szerint a terhesség alatti szex sem megengedett, mert az apa esetleg kárt tehet a gyermekben a közösülés során. Az igazság viszont az, hogy amíg az orvos másképpen nem rendeli a vizsgálatok során, semmi akadálya az együttléteknek. Az pedig fizikailag és biológiailag is képtelenség, hogy az apa a közösülés során bármilyen kárt tegyen a gyermekben.

Sokan mondják azt is, hogy a babavárás során nem szabad tornázni. A helyzet viszont az, hogy orvosi engedéllyel megfelelő keretek között ajánlott is a mozgás, emellett pedig kismama tornára bátran el lehet járni ebben az időszakban. Szorosan kapcsolódik ehhez az is, hogy sokat kell enni , hogy megfelelően növekedjen a gyerek, a kívánósság pedig azért van mert a gyerek súg a mamának, hogy mit szeretne enni. Nos, a kettő helyett kell enni egy hatalmas tévhit, amit ha betartasz a babavárás alatt, biztosan sok plusz kiló rakodik rád emiatt. Fontos, hogy tudatosan táplálkozz, ugyanakkor bátran edd meg amit megkívánsz, a baba növekedését ez nem befolyásolja, amíg kiegyensúlyozott az étrended. Utóbbival kapcsolatban természetesen nem a gyermek üzen neked, ugyanis erősen kétlem, hogy csokit vagy savanyú uborkát „rendelne” egy néhány hetes magzat.

Egyéb terhességgel kapcsolatos tévhitek

Ha front van vagy telihold, hamarabb megindulhat a szülés, szól az egyik igen népszerű babona. Mindezeknek viszont igen kevés hatása van a szülésre, így ha pont egy ilyen időszakban érkezik meg a vártnál előbb a gyermek, az csak a véletlen műve lehet. Szintén nem állapítható meg a gyermek neme a kismama hasának formájából, mint ahogy azt sem kell készpénznek venni, hogy aki a terhesség első harmadában rosszul van vagy sok édességet kíván, annak lánya lesz.

Azért tartom fontosnak, hogy beszéljünk erről, mert sok kismama megijed vagy elbizonytalanodik néhány ilyen babona kapcsán és teljesen feleslegesen válik idegessé. Így ha esetleg aggódsz a következő telihold miatt, inkább keress fel engem és beszéljünk róla!