A negyedi trimeszter kihívásai

A munkámnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben több ezer kismamát ismertem meg, akik egytől egyig a legjobbat szerették volna nyújtani a babájuknak. Én végig fogom a kezeteket abban a bizonyos 9 hónapban, azonban nem szabad megfeledkezni az úgynevezett negyedi trimeszterről sem, vagyis a szülés utáni hetekről.

Sokan követik el azt a hibát, hogy a szülésre fókuszálva elfelejtenek a szülés utáni időszakra is felkészülni. A kisbabák csak esznek, és alszanak, gondolják sokan, a helyzet azonban sosem csak fekete vagy fehér. Hiszen számos feladat, kérdés, kért és kéretlen tanács zúdul ilyenkor az újdonsült szülőkre.

Számtalan kérdés
Eszik eleget? Kipiheni magát? Jól hall? Jól lát? Jól szoptatom? Eleget kakik? Jól pelenkázom? Baj ha lázas az oltás után? Ez a néhány kérdés önmagában is aggodalomra adhat okot egy anyai lélekben, pedig mindez csak a jéghegy csúcsa.

A legfontosabb tanács, amit anyaként, nőként és dúlaként adhatok, hogy hallgass a megérzéseidre! Ha úgy érzed, valami nincs rendben, kérj segítséget! Azért vagy a védőnő és a gyermekorvos, hogy segítsenek neked ebben az ismeretlen világban, de olyan szülőtársadtól is kérhetsz tanácsot, aki esetleg járt hasonló cipőben.

Én magam is sok mindenben tudok segíteni
Ahogy fentebb is írtam, érdemes előre felkészítened magad a szülés utáni időszakra is lelkileg, hiszen egy megfelelő kompetencia érzés mellett nem lököd magad automatikusan ebbe a helyzetbe. Ha szeretnél részt venni már a várandósság alatt felkészítőn, keress fel bátran és látogass el még pocakosan gyermekágyi és szoptatási felkészítőmre. Amennyiben már megszületett a gyermeked, akkor sem késő felkeresned, ugyanis szülés utáni felkészítőm is elérhető az édesanyák számára.

A szülés utáni kismamamasszázs például nagyon sokat segíthet a hasonló cipőben járó anyukákon. Kisbabáddal együtt is tudsz jönni, így nem kell időzítened a szoptatást. Masszázs közben is nyugodtan tudod babádat szoptatni. Ebben az időszakban nehéz pihenni. Azért fejlesztettem ki ezt a kismama masszázst, hogy a szoptatás időszakában is tudj pihenni és akár a babáddal együtt kikapcsolódni. Ez rólad szól, ez a te időd! A kismama masszázs érted van, azért, hogy a szoptatási időszakban stresszmentes és pihent legyél. A te egészségedről és rólad szól, kicsi saját idő neked, mert ebben az időszakban nagyon fontos, hogy a kellőképpen magabiztos, nyugodt és kiegyensúlyozott lehess.