Mi lesz, ha itt lesz a baba?

Amikor kiderül, hogy bővül a család, az bizony megannyi izgalommal jár. A sok pozitív érzés és a baba érkezésére való készülődés mellett viszont az is teljesen természetes, ha a kismamán időről időre erőt vesz egy kis félelem. Annak érdekében, hogy gondtalan legyen a gyermekágyi időszak, érdemes bizonyos dolgokkal tisztában lenni.

A szoptatás
A szoptatás segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (allergia, fülgyulladás, stressz, elhízás, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét. Fájdalomcsillapító és érzelmi támaszt, kötődést is nyújt a szeretethormon felszabadulása által mindamellett, hogy a tápszerek egészségügyi kockázatát is mérsékli. Az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, a szeretet biztonságot adó tapasztalatát élheti át a baba.

A mamát a helyes szoptatás megerősíti és bátorítja, csökkenti egyes betegségek kockázatát (mellgyulladás, csontritkulás, mellrák, petefészekrák, kardiovaszkuláris megbetegedések), segíti a felépülést a szülés után is. Így nem csoda, hogy minden édesanya arra vágyik, hogy szoptathassa gyermekét. Ám nem kell egy ennek egy végeláthatatlan körfolyamatnak lennie, és nem jár együtt automatikusan a kisebesedett mellbimbókkal és a mellgyulladás is elkerülhető a megfelelő technikák segítségével. Az általam tartott felkészítőn strukturáljuk az első félév szoptatási időszakát, így sikeres lesz. Ezáltal megelőzhetjük a végtelenül kimerítő köretetéseket, ráadásul annyira megfelelő lesz a tudásod a tested és a baba működéséről a szoptatás kapcsán is, hogy nem kell aggódnod, mindig lesz jól tejed. Ha pedig nyugodt és magabiztos vagy abban, hogy mit tegyél a szoptatási időszakban, akkor nem leszel nagyon fáradt. Emellett kellő tudással megelőzhető a mellgyulladás és a mellbimbó sebesedése is.

Miért sírhat a baba?
Az első és legfontosabb, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes, hogy olyan nincs, hogy egy baba nem sír. Ráadásul nem is feltétlenül jelez nagy gondot a sírdogálás. A helyzet az, hogy a babasírás a csecsemő elsődleges és ösztönös kommunikációs eszköze. Ennek a funkciója a szülővel való kapcsolatteremtés és bizalomépítés is. Vagyis ha választ kap arra, hogy ő jelez, épül a kötődő kapcsolat. Jelezhet a sírás éhséget, szomjúságot, de az is lehet, hogy fáj a pocakja vagy éppen túl sok az inger, fáradt vagy egyszerűen csak az érintésedre, egy kis babusgatásra vágynak. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen ahogy már fentebb is szó volt róla, ez a kicsik elsődleges kommunikációs eszköze. Attól nem vagy rossz szülő, hogy nem tudod mindig pontosan, miért sírdogál a kisbabád, hiszen annyi ok-okozati összefüggés lehet a hátterében! A legfontosabb, hogy igyekezz nyugodt maradni és őt is megnyugtatni. Előbb vagy utóbb ki fog derülni, hogy mi okozza a rossz kedvet.

Nem kényezteted el, ha gyakran ölbe veszed!
Nem létezik olyan puha takaró vagy precízen kialakított babakocsi, amely pótolni tudná a szülő érintését, ölelését. Hiszen ilyenkor nem csak a karod melegét érzi, de hallja a lélegzésedet, a szívdobogásodat, érzi az illatodat és biztonságban érzi magát. Ez pedig a mentális fejlődés egyik igen komoly mérföldköve a gyermek számára. Pontosan annyira lényeges ez számára, mint testileg a megfelelő táplálás. Pontosan ezért nem szabad sírni hagyni, nem igaz az, hogy ezzel „elkapatod”. Hiszen gondolj csak bele, nem olyan régen még a szíved alatt hordtad őt, ahol minden rezdülésedet érzékelte!

Az altatás
Egy csecsemő alvásigénye még igen magas, azonban ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a kezdetektől jó alvó lesz a babád. Segíteni fogja a tudás, amit kapsz a felkészítőn, hogy a baba hamar hosszan aludjon éjszaka már a kezdetektől. A napjaitok kiegyensúlyozottak és stresszmentesek lesznek, így lesz energiád és időd a párodra is.

A napirend
A fentiek nyomán hamar kialakíthatsz egy olyan napirendet, ami mindannyiótoknak jó. A baba jól alszik majd, megfelelően szopizik és elégedett lesz, te pedig pihenhetsz és törődhetsz egy kicsit magaddal és a pároddal is. A felkészítőn ezen kívül rengeteg praktikus babaápolási trükköt fogok tanítani neked: pelenkázásról, köldökcsonk ápolásáról, fürdetésről, így ezek is hamar a napi rutin részévé válnak majd.