Kisbabát vársz? Megmutatom, mire érdemes figyelned kismamaként!

Amikor már nem csak a teszt mutat két csíkot, hanem az orvos is kimondja, hogy a hír igaz és bizony szülők lesztek, akkor jó ha tudod, mi mindenre számíthatsz az elkövetkezendő időszakban. Fontos, hogy tudd, egy nagyon izgalmas és boldog időszak elé nézel, élvezd ki minden pillanatát! Lássuk, mi mindent érdemes tudnod a következő hetekkel kapcsolatban!

Mi miatt aggódhat egy kismama?

Figyelj az étkezésedre és a szokásaidra!
Most már kismama vagy, még ha csak néhány hetes is a magzatod. Így első lépésként fontos, hogy odafigyelj a szokásaidra és az étkezésedre is! Természetesen tudjuk, hogy a terhesség nem betegség, ám lényeges, hogy hagyd el azokat az esetleges káros dolgokat, amelyek esetleg eddig a hétköznapjaid részét képezték. Ilyen például a dohányzás és a koffein bevitel, de érdemes átnézned a gyógyszereket is, amiket esetleg eddig szedtél.

 1. Alkohol
  Sok szakember már a babatervezés időszakára is javasolja a visszafogott alkoholfogyasztást, ám fontos tudnod, hogy ha még a terhesség előtt megiszol néhány pohár bort, természetesen semmilyen kárt nem okozol a babának. Viszont ha már tudod, hogy érkezik a pocaklakó, akkor bizony lényeges teljesen kiiktatni az alkoholos italokat az életedből, ugyanis a méhlepényen keresztül mindez a gyermekhez is eljut. Ezáltal pedig hatással lehet a magzat testi-és agyi fejlődésére egyaránt.
 2. Dohányzás
  A helyzet az, hogy e téren nem nagyon van bocsánat egy kismama esetében, olyannyira nem, hogy még a passzív dohányzást is érdemes elkerülni. Ha babát terveztek, javasolt már korán, a tervezés időszakában leszokni a cigarettáról vagy legalábbis fokozatosan csökkenteni a napi adagot. A füst a véráramba kerülve ugyanis megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassíthatja a baba növekedését és fejlődését egyaránt.
 3. Szauna és szolárium
  E témákkal kapcsolatban érdemes egyénileg is egyeztetni a választott orvosoddal, ám általánosságban elmondható, hogy sem a szauna, sem pedig szolárium használata nem javasolt a terhesség alatt. Mindkét tevékenység alhasi vérbőséget okozhat, amely növelheti a vetélés, valamint koraszülés kockázatát.
  Ezzel kapcsolatban lényeges szót ejteni az uszodáról is, amely különösen aktuális nyári kismamák esetében. Az uszodákat és a wellness részlegeket nem ajánlom csak abban az esetben, ha tudod, nagyon szigorúan ellenőrzik a vízminőséget. Viszont sokkal jobb, ha természetes vizet választasz vagy ha van, az otthoni medencét használod. Sajnos a koraszülések nagy részét ugyanis bakteriális fertőzés okozza.
 4. Gyógyszerek
  Ez a témakör természetesen nem azért került ide, mert tilos lenne gyógyszert szedni, azonban az fontos, hogy ha a szíved alatt hordod a gyermekedet, akkor nem kaphatsz be csak úgy egy fájdalomcsillapítót, ha éppen fája fejed. Ne aggódj, vannak olyan gyógyszerek, amiket ilyen esetekben bevehetsz olykor a terhesség alatt is, de ezekkel kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell az orvosoddal.
 5. Koffein
  Ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, ám alapvetően elmondható az, hogy a túlzott koffeinfogyasztás hatással van a gyermek fejlődésére. Ha a terhesség előtt is kávéztál, 1-2 csésze gyengébb verzió akár beleférhet a napodba, viszont ezzel kapcsolatban mindenképpen fontos egyeztetned az orvosoddal.

Jegyezd fel pontosan, mikor esedékes a következő vizsgálat!
Az elkövetkezendő időszakban bizony gyakrabban találkozol majd az orvosoddal, mint eddig, így érdemes mindig alaposan feljegyezned, mikor esedékes a következő vizsgálat. Ez a babavárás elején és végén gyakoribb lesz, egyébként rendszerint megfelelő a havi egy találkozó az orvosoddal. Fontos, hogy mindig tartsd be a szakember utasításait és jelenj meg a megbeszélt alkalmakkor!

Készülj fel a rosszullétekre!
Bár vannak olyan szerencsés kismamák, akiknél nem jelentkeznek a rosszullétek a babavárás ideje alatt, a helyzet az, hogy azért jó, ha lélekben felkészülsz az émelygésre és a hányingerre. Jó, ha ilyenkor elrágcsálsz egy kekszet vagy eszel néhány kanál joghurtot, ezek enyhíthetik a tüneteidet.

Figyelj oda a tüneteidre!
A terhesség során a legapróbb tünetek is fontosak lehetnek. Ha azt látod, hogy például vizesedik a lábad, fájdalmat érzel valahol vagy egyéb eddig ismeretlen kellemetlenség jelentkezik, figyelj rá tudatosan. Ha szükséges, fordulj orvoshoz a problémával!

Készüljetek tudatosan a szülésre és a gyermekágyi időszakra!
Ha most úgy érzitek, hogy minden a feje tetejére állt, tartasz a szüléstől és aggódtok, mi lesz majd, mikor megérkezik a pici, ne aggódjatok, ez teljesen normális reakció! Keress fel bátran és beszéljünk meg minden kérdést egyéni apás szülésfelkészítő, valamint szoptatási és babaápolási felkészítő keretein belül! Az előbbi beszélgetésnél hála 80%-ban már esélyed lesz a komplikációmentes szülésélményre, emellett pedig fájdalomcsillapító masszázst is tanítok az apukának.

A szülés felkészítő 3 órás, ennyi idő alatt kényelmesen átbeszélünk mindent és jut idő a kérdéseitekre is. Az egyéni szoptatási és babaápolási felkészítő során pedig már a terhességed alatt megtanulhatod, hogyan tudod a gyermek igényeit felismerni és jól kielégíteni. A felkészítők online is elérhetők, de személyesen is várlak titeket! Ha pedig fáj a hátad vagy egyéb kellemetlenségek jelentkeznek a terhesség alatt, a kismama masszázs lehet a megoldás.