Mikor indokolt a császármetszés?

Valójában erre a kérdésre azért nehéz erre válaszolni, mert minden olyan eset ide sorolandó, amikor az anya vagy a magzat bármilyen okból veszélyben lenne a hüvelyi szülés esetén. Ezt viszont minden esetben egyénileg a szülészorvos állapítja meg. Lehet ez programozott császár, amikor előre tudod, mikor fogsz életet adni a gyermekednek, de adott esetben sürgősségi beavatkozásra is sor kerülhet, ha valamilyen komplikáció lép fel a szülés során. Ám ha nincs szó ilyesmiről, semmiképpen nem kell erőltetni!

Sokan úgy gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb módja, ám ez korántsem igaz, hiszen a felépülési folyamat sokkal hosszabb, mint hüvelyi szülés esetén. Pontosan ezért szoktam elmondani azoknak a kismamáknak akik reménykednek a császáros szülésben, hogy ha lehet, csak akkor kerüljön erre sor, ha mindenképpen szükséges és az orvos úgy dönt!

Hogy zajlik a császármetszés?

A beavatkozás elvégzése két úton lehetséges. Az egyik előre betervezett, úgynevezett programozott császármetszés, amikor előre tudott anyai vagy magzati indokkal történik meg a beavatkozás. A másik lehetőség, az életmentő és sürgősséggel végzendő császármetszés, amely a megindult vajúdás közben észlelt komplikáció miatt válhat szükségessé. Ilyenkor a szülés nem a hüvelyen keresztül, hanem a hasüreg és a méhfal műtéti megnyitásával történik.

Attól, hogy császárral szülsz, lehet valódi szülésélményed!

Sok tévhit kering a köztudatban a császármetszéssel kapcsolatban. Épp ezért fontos tudnod, hogy ha mégis császármetszésre kerül a sor, nem kell tartanod a be nem induló tejtermelés miatt sem. Sőt, valódi szülésélményed lesz akkor is, ha nem természetes úton adsz életet a kisfiadnak vagy kislányodnak. Szóval emiatt egyáltalán nem kell idegeskedned, hiszen bárhogy is, de világra jön a gyermeked!

Ha többet szeretnél tudni a témával kapcsolatban, jelentkezz egyéni apás szülésfelkészítésemre, ahol többek között erről is beszélünk majd!