Mindenképpen szükség van gátmetszésre, ha természetesen szülök?

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelműen nem! Az, hogy természetes úton adsz életet a gyermekednek, nem jelenti azt, hogy ez automatikusan gátmetszéssel is járna. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttem a témával kapcsolatban.

Mi is az a gátmetszés?

A gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás, amelyet az orvos közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejti a végbél és a hüvelybemenet közötti részen. A célja ennek az eljárásnak az, hogy az itt levő szövetek ne repedjenek meg. Viszont nem feltétlenül van erre szükség és nem minden esetben jár gátrepedéssel a gátmetszés elmaradása.

Hogy kerülhető el a gátmetszés?

Természetesen van olyan eset, amikor nem kerülhető el, viszont szülésfelkészítő tanfolyamomon külön foglalkozom azzal, hogy elmondjam neked, mit tehetsz te a szülőszobában azért, hogy ha lehetséges, gátvédelemmel adj életet a gyermekednek. Egyszerű praktikák ezek, amelyek segíthetnek neked. Hiszen egy „jó szülésnél” egyáltalán nem kell, hogy bármilyen okból vérezz! A szülésfelkészítéssel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhatsz részletesen.

Saját tapasztalat!

Az édesanya egy körülbelül 4500 grammos gyermeknek adott életet természetes módon, mégsem volt szükség gátmetszésre és egyetlen csepp vér sem volt a szülőszobában. Ez azért volt lehetséges, mert megtanultuk a tanfolyamon, mire kell odafigyelnie és ezt a tudást alkalmazta is a szülés során.
Mindemellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oxitocin hormon sokkal jobban működik a dúlás szüléseknél, így könnyebb és gyorsabb a tágulási szakasza a szülésnek és csökken az esélye annak is, hogy császármetszéssel kelljen világra hoznod a kisbabádat, noha természetes szülésre készültél, ráadásul kevesebb gátszakadás és gátmetszés történik a dúlával való szülésnél a kitolási szakaszban.

Az apás szülésfelkészítőn részletesen beszélünk arról is, hogy mit tehetsz te magad azért, hogy elkerülhető legyen a gátmetszés és a gátrepedés!