Miért fontos és mit is jelent az „aranyóra”?

A szülés kapcsán ez a kifejezés nem az idő mérésére szolgál és sok kismama nem tudja, mit is jelent ez és miért annyira fontos. Ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttem ezzel kapcsolatban, amit érdemes tudnod.

Mi is az az „aranyóra”?

Az “aranyóra” a baba világra jöttét követő első pár óra, amikor a kisbaba édesanyja mellkasán pihen. Az anya és a baba bőre érintkezik egymással és megtörténik az első nagy találkozás, amit sosem fogsz elfelejteni édesanyaként. Miután felsírt a baba, az anyára kerül, ahol gyorsan meg is nyugszik és odasimul. Körülbelül három perc elteltével kezd el ébredezni és a szemeit is kinyitja. Ilyenkor sokszor szopó mozgások is megfigyelhetők nála. Fél órával később a baba már elkezd megközelíteni édesanyja melleit, amelyben nagyrészt a szaglása segíti. Ugyanis a mellbimbó udvarán lévő mirigyek által olyan anyagokat termelnek, amelyek illata a magzatvíz illatához hasonló. Közben mivel hallja anyja szívdobogását, megnyugtatja. Ilyenkor már sokszor előfordul, hogy a baba megpróbál szopizni is. Majd 1,5-2 óra múlva az anya és a jóllakott baba is álomba szenderülnek.

Miért fontos az „aranyóra”?

Mivel szülés alatt mind az anya, mind pedig a baba szervezetében hormonok szabadulnak fel és ezek különösen éberré és figyelmessé teszik a kicsit, remek alkalom ez az első nagy találkozásra. Ennek a néhány órának orvosi és pszichológiai előnyei egyaránt vannak. Így ha ez a szülőszobán nem egyértelmű, mindenképpen kérd külön, hogy a kisbabáddal tölthesd élete első két óráját, nyugalomban.

Fontos tudnod, hogy számos olyan dolog létezik, amelyek mindegyike életre szóló élményt adhat a szülőszobán, így ezeket semmiképpen sem szabad kihagyni. Ha szeretnéd tudni, mire érdemes még odafigyelni, ajánlom az egyéni apás szülésfelkészítőmet, ahol többek között ezekről is beszélgetünk.