Minden, amit a terminustúllépésről tudni érdemes!

Eljött, sőt, már el is múlt az előre kiírt időpont, a baba mégsem született meg, sőt, egyelőre semmi jelét nem adja annak, hogy szeretne kibújni. Fontos tudnod, hogy nem kell ilyenkor kétségbe esned, viszont van néhány olyan információ ennek kapcsán, amelyekkel jó ha tisztában vagy.

Mit jelent a terminustúllépés?

Akkor beszélünk terminustúllépésről, amikor a terhesség 40 hétnél, vagyis 280 napnál hosszabb, ám nem haladja meg a 294. napot.

Mi lehet ennek az oka?

Számos oka lehet a terminustúllépésnek. Gyakori például, hogy nem pontosan határozzák meg a terhességi kort, hiszen minden esetben a 28 napos ciklust veszik ehhez alapul, a megtermékenyülést pedig a 14. napra teszik. Pedig a peteérés lehet ennél korábban vagy később is. Amennyiben pedig szabálytalan a ciklus, még nagyobb eltérések lehetnek e téren.
Természetesen más oka is lehet a terminustúllépésnek. A statisztikák azt mutatják, hogy az idősebb, valamint a túlsúllyal rendelkező kismamák esetében jellemzőbb mindez, ám nagyon sok esetben semmivel nincs összefüggésben az, hogy tovább marad a baba a méhben.

Veszélyes ez bármilyen szempontból?

Természetesen vannak bizonyos veszélyei ennek, éppen ezért van szükség ilyenkor már napi szintű orvosi ellenőrzésre. Hiszen ebben a periódusban már csökken a magzatvíz mennyiség, előfordulhat mekóniumos magzatvíz, ami mekónium aspirációs szindrómával, vagyis a magzati „széklet” belégzésével járhat.

Mi történik, ha valaki túllépi a 40. hetet?

A napi vizsgálatok során magzati szívhangvizsgálatra (CTG) és keringésvizsgálatra (flowmetria) számíthatsz, ám a 41. héten megindítják a (hüvelyi) szülést.

Fontos tudni, hogy ha folyamatosan szakmai felügyelet alatt vagy, akkor nem lehet probléma, függetlenül attól, mikor születik meg a gyermeked. Így fontos végig higgadtnak és türelmesnek maradnod, hiszen életed legszebb élménye vár rád!