Mit érdemes tudni a terhesség során szétnyílt hasizomról?

A terhesgondozás során mind a nőgyógyásznál, mind pedig a védőnőnél nagyon sokféle dologról esik szó a várandósságról, a baba fejlődéséről, mind pedig a te egészséged szempontjából is. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy nagyon kevés szakember fektet hangsúlyt a szülés utáni hasizom visszaállításra és a legtöbb újdonsült édesanya nem is tud róla, milyen állapotban van a hasfala, miután életet adott a gyermekének. Összegyűjtöttem az öt legfontosabb tudnivalót a szülés után szétnyílt hasizommal kapcsolatban.


1. A babának csinál helyet ezáltal a tested

A terhesség utáni szétnyílt hasizom egy természetes folyamat, amely azért történik, mert ezáltal helyet ad a tested a pocakodban növekvő babának. Szóval ettől nem kell megijednek, jó azonban tudatosan készülni szülés után a helyreállításra.

2. Esztétikai problémákat okoz

Azt látom, hogy nagyon sok nő keseredik el szülés után és sokan úgy érzik, sosem lesznek már igazán csinosak többé. Pedig egyszerűen csak az az oka a nem túl esztétikus hasfalnak, hogy az izmok nem álltak helye. Ez megfelelő tornával korrigálható.

3. Egészségügyi problémákat okoz

Amennyiben a hasizom szétnyílva marad a szülés után, akkor esztétikai problémán túl egészségügyi problémát is fog okozni később, például köldöksérvet, nyelőcső süllyedést, éjszakai horkolást és oxigénkimaradásos állapotot okozhat hosszú távon.


4. Ha időben cselekszel, 6 hét alatt speciális torna segítségével helyre állítható

Az általam kidolgozott gyakorlatok nagyon egyszerűek és egyáltalán nem nehéz megtanulni őket, már online is van lehetőség erre. Bár érdemes minden nap háromszor elvégezni ezeket a tevékenységeket, viszont a jó hír az, hogy mindössze néhány percet vesz igénybe. A baba mellett könnyedén, otthon is elvégezheted ezeket a speciális mozdulatokat, amely összesen öt feladatból áll. Tematikusan hétről hétre egymásra épülve nehezül majd a torna, követve azt, ahogyan a hasizmod erősödik. Az első héten 3×1 percet vesz igénybe, a hatodik héten sem lesz több 3×5 percnél a gyakorlatsor. Az általam kidolgozott hasizom visszaállító tornával megtanítom neked, hogy hogyan tudod hamar visszanyerni a hasad feszességét és formáját. A hasad újra lapos és szép lesz.

5. Fontos, hogy a szülés után 2 héttel már el lehet kezdeni a hasizom visszaállítását!

A szülés után két héttel már el lehet elkezdeni a tornát, mert úgy van kialakítva ez a gyakorlatsor, hogy korai visszaállítást lehet vele csinálni. Császármetszés után 4 hét kell mire érdemes belekezdeni. Mindössze néhány hét alatt teljesen helyreáll majd a hasizmod. Ez azt jelenti, hogy egy néhány hetes baba bomba anyukája lehetsz úgy, hogy minimális erőfeszítést teszel ennek érdekében.

Ha szeretnél többet tudni a témával kapcsolatban és jó lenne elsajátítani ezeket a gyakorlatokat, keress fel bátran!