Mit jelent a szüléskísérés? Doula a szülés előtt, közben, után.

A várandósság és szülés lehetőséget kínál a nőknek, hogy megtapasztalhassák ösztöneiket, erejüket és közel kerülhessenek nőiségük lényegéhez. Ezért fontos, hogy a kismamák képesek legyenek teljességgel átélni ezeket a pillanatokat, hiszen a baba számára is fontos a háborítatlan születés. A doula ebben nyújt segítséget azoknak, akik megtisztelik bizalmukkal.

 

Manapság sok kismama számára a doula kifejezés már nem ismeretlen fogalom. A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat. Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is használhatjuk. Ez különleges feladatkör. Olyan nők válhatnak doulává, akik már átélték a szülés élményét és empatikus készségük alkalmassá teszi őket, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor és a gyermekágyas időszakban. Régebben, amikor még nem intézményesítették a szülést, az egy helyen élő asszonyok segítettek egymásnak a vajúdáskor. Ezek az asszonyok lehettek tapasztalt barátnők vagy rokonok, akik a vajúdás pillanatait együtt élték át a szülő nővel, támogató jelenlétükkel biztonságot és bátorítást adtak. Az elmúlt évtizedekben Amerikában és Nyugat-Európában (és nálunk is) megnőtt a nők természetes igénye az iránt, hogy a szülésüknél ne csak a „szakszemélyzet” legyen jelen. Az egyre több „apás szülés” is azt mutatja, hogy szükség van a személyes törődésre, amit a kórházak nem mindig, legalábbis nem megfelelő mértékben tudnak biztosítani. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a szüléseknél, ahol jelen volt szüléskísérő, jelentősen csökkentek a kockázati tényezők.

(Forrás: Marshall H. Klaus: Mothering the Mother: How a Doula Can Help You Have a Shorter Birth)

 

Halász Katalin gyógymasszőr, doula azon szüléskísérők közé tartozik, aki a szülés körül számos területen tud segítséget nyújtani a kismamák számára. Az anya keresi fel őt, mikor neki fontossá válik annak lehetősége, hogy tapasztalt doula kísérje terhességét, szülését. A várandósság időszakában a választott szüléskísérő legjobb tudása szerint információval látja el a mamát. A találkozások gyakoriságát közösen alakítják ki. Megkezdődik gyakorlatilag az „együttkészülés” a szülésre. Katalin fontosnak tartja ebben a folyamatban az egyéni szülésfelkészítést. Felelősséget vállal ezáltal, hogy magas szintű tudást, biztonságot ad a szülés alatt. A vajúdás és szülés folyamatába akkor kapcsolódik be, mikor a mama telefonon hívja őt, hogy elindult a vajúdás folyamata. Katalin innentől kezdve a kismamával van – és akár az apával is, ha ő is jelen van a szülés során. Bekíséri a mamát a kórházba, és természetesen vele is marad a kórházi időszakban az elejétől a végéig, valamint utána a 2 órás megfigyelés során is. A doula fizikailag és pszichikailag ráhangolódik az anyára. Megtalálja a segítségnyújtás megfelelő csatornáit – mint például a masszázs, a törődő jelenlét, illetve a komfort biztosítása. Ha a mama elakad vagy nem tudja közvetíteni, milyen segítséget szeretne, akkor Katalin ajánlja a segítségnyújtás különböző lehetőségeit számára. Amennyiben az apa is jelen van, a doula segít neki, hogyan tud részt venni a folyamatban. A szüléskísérő feladata, hogy ne zavarja az intim együttlétet, csupán kiegészíti az apa segítségnyújtását, amennyiben szükség van rá. Amennyiben ő nincs jelen vagy nem vesz részt benne, a doula feladata a teljes kísérés. A gyermekágy időszakban Halász Katalin az összhang megteremtében segít, helyes szoptatási technikát tanít, és minden olyan információt átad, ami erre az időszakra vonatkozhat. Gondoskodó, támaszt adó jelenlétet nyújt a mamának mind a szülés, mind az azt követő időkben.

 

A szüléskísérés mindenkinek ajánlott, aki úgy érzi, szüksége van rá. A doulaválasztás időpontja eltérő – akkor jön el az ideje, mikor a kismama úgy érzi, már nem a várandósság áll a fő fókuszban, hanem a szülés. Ez általában a várandósság 4-8. hónapjában történik. Természetesen a szüléskísérő minél előbb tudja, annál mélyebb a közös felkészülés hatékonysága. Ahhoz, hogy az anya és a doula kapcsolata elmélyülhessen, érdemes már félidőnél felkérni a választott szüléskísérőt – ám a közös munkához nem feltétel, hogy jól ismerjék egymást. Hiszen a doula minden esetben tudása legjavát nyújtja az őt választó kismamák számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük