Az egyéni szülésfelkészítés elméleti síkja

A szülésre való ráhangolódásban kiváló segítséget nyújt Halász Katalin gyógymasszőr, doula egyéni szülésfelkészítése. A kismamák és párjaik nem csupán számtalan praktikus tanácsot kapnak, melyekkel biztosíthatják a komfortot mindenkor, hanem eddigi elméleti tudásokat rendszerezi, újakkal bővíti a közös munka.

 

Az egyéni szülésfelkészítés során sok gyakorlati tudnivaló megbeszélésére nyílik lehetőség. Ám Halász Katalin emellett a kismamát és kísérőjét elméleti tudással is gyarapítja. Így a párok pontos információkkal fognak rendelkezni, amely elősegítheti a komplikációmentes szülést.

 

Halász Katalin az egyéni szülésfelkészítés alkalmával a mama és kísérője elé tárja a vajúdás, szülés és az első napok eseményeit, hogy átlátható folyamattá váljon mindenki számára. A praktikus tanácsokat követően megbeszélik a vajúdás vélt és valós jeleit, az ezzel kapcsolatos hiedelmeket, és azokat a jeleket, melyek kóros elváltozásra utalnak. Megtudhatják, mi az optimális kórházba indulás ideje, mi történik a kórházba érkezéskor, és mik a vajúdás szakaszai. A 4 rész megtárgyalásakor képet kapnak a párok arról, milyen külső jeleket tapasztalhatnak ezekben a szakaszokban, ezek milyen fizikai érzésekkel járnak, milyen fiziológiai folyamatok mennek végbe, és ezek miként épülnek egymásra. Katalin elmondja, az egyes szakaszokban milyen hormonok vesznek részt, ezek miként hatnak a fizikai állapotra. Kiderül, melyek azok a pszichikai állapotok, melyek segítő vagy gátló módon vesznek részt a folyamatban. Így kiderül számukra, miként segíthetnek, hogy ne elhúzódó vagy éppen túl gyors legyen a szülés menete. A folyamatok megértése során a fájdalom szerepe is értelmet nyer, így a mama nem traumaként tárolja az élményt. Kiderül, mik szólnak a kórházi fájdalomcsillapítás ellen és mellett, valamint a segítő milyen természetesen fájdalomcsillapítással élhet. A párok megtudják, mi történik a kórházba érkezvén, azaz milyen vizsgálatok várnak a mamára, miként tudnak a párok intim közeget teremteni az adott körülmények közt, és mit tehetnek azért, hogy ez a folyamat önjáró lehessen.

 

Gátvédelem:

Halász Katalin bővebb információval szolgál a gátvédelmet illetően is. A gátvédelemnek négy fő összetevője van, melyekről az egyéni szülésfelkészítés alkalmával Halász Katalin bővebb információval szolgál. Megtudhatja a mama, mit tehet ő és a kórházi személyzet ennek érdekében. Ez nem csupán a gátmasszázs vagy genetikai tényezők függvénye, hanem tágabb horizontot ölel fel. Ha a gát sérül, nehezen gyógyul, annak fizikai és pszichikai kihatásai lehetnek a gyermekágyi időszakban is.

 

Szülés után:

Az egyéni szülésfelkészítés során megbeszélik a baba első perceit, óráit, napjait. Kiderül, hogy anya és apa milyen lehetőségekkel élhet, milyen vizsgálatokra kísérhetik el gyermeküket. Ám az egyéni szülésfelkészítés nem csupán a vajúdásra és a szülésre tér ki, hanem az otthoni időszak kezdetét is tartalmazza. A pár megtudhatja, mettől meddig tart a gyermekágyi időszak, mit jelent fizikailag és hormonálisan ez az időszak, és milyen pszichikai változásokat okozhat. Katalin abban segít, miként lehet rá felkészülni, hogy ne legyen meglepetés. Megbeszélik, mit tehet anya és baba az egymásra hangolódásért, és miként születik az új család. Kiemeli annak fontosságát, hogy leosztódjanak a szerepek a baba körül. A mama regenerálódásának lehetőségét is érintik, melyben az apának nagy szerep jut. Az apuka az anyát segítő módon megtanulja a folyamatot átélni, miközben mindannyian megtudják, miként kezeljék a változásokat, és hogyan védekezzenek a baby blue, azaz a gyermekágyi depresszió ellen. A szoptatásban is segítséget nyújt az egyéni szülésfelkészítés. Katalin úgynevezett alapinformációs csomagot ad át, melyek az első napok boldogulását segítik. Megismerik a mamák a testük jelzéseit, illetve a komplikációra utaló jeleket. Megtudják, mit jelent a baba fizikai és pszichikai gondozása. A mama képet kap arról, hogy a szoptatás első időszaka milyen hangulati változást okozhat.

 

Halász Katalin célja, hogy minél inkább egészséges és háborítatlan módon szülhessenek a hozzá forduló párok, hogy szülésükhöz ne kapcsolódjon erőszakélmény. Az egyéni szülésfelkészítés során a praktikus információk mellett mélyrehatóan átbeszélik a folyamatokat. Megtudhatják, mit tehetnek a gátvédelemért, és hogy mi vár az új családra hazatérvén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük