Az egyéni szülésfelkészítés praktikus részei

A szülésre tudatosan fel kell készülni. Ebben nyújt kiváló bázist Halász Katalin gyógymasszőr, doula, aki nem csupán a kismamák és párjaik eddigi tudását rendszerezi, hanem új információkat bocsát rendelkezésükre a komplikációmentes szülés érdekében. Az egyéni szülésfelkészítés során számos téma átbeszélésére nyílik alkalom.

 

Az egyéni szülésfelkészítés nagy segítség lehet mindenki számára. Elméleti és gyakorlati tudás átadásával Halász Katalin arra kínál lehetőséget, hogy a hozzá forduló kismamák és kísérőik a lehető legtöbb információt kapják meg, hogy a szülés folyamata gördülékeny lehessen. A 3-4 órás felkészítés során sok téma szóba kerül. Egyfelől a kismamák tájékozódhatnak, mi fog történni velük a szülés során, útravalót kapnak praktikus gyakorlati tudnivalókból, másfelől kísérőik is megtudják, miként válhatnak igazi támasszá.

 

Praktikus eszközök – Mit vigyünk a kórházba?

Minden kismama várandósságában elérkezik az idő, mikor át kell gondolni, mit vigyen magával a kórházba, ami komfortérzetét biztosíthatja. Az információkat általában a védőnőtől vagy az Internetről tudják meg, de van néhány olyan tárgy, mely ugyan nem szerepel ezeken a listákon, ám mégis hatalmas segítséget nyújthat a mama számára. Többek között ezeket is megosztja Halász Katalin a tapasztalataira alapozva az egyéni szülésfelkészítés során, azaz valamiképpen kiegészítő listát ad át a mamának. Ezekkel az eszközökkel komfortosabbá tehetik az egész vajúdás folyamatát. De mik is ezek az eszközök? Minden mama számára fontos a folyadék- és energiapótlás. Speciális eszközökkel a bevitel is jelentősen megkönnyíthető. Tanácsot kapnak abban, milyen étel-ital és öltözék segíti a komfortot. Tanácsot ad Katalin az olajok kiválasztásában, melyek segítik a gátmasszázst, fájdalomcsillapítást és a tágulási folyamatot. Megtudhatják a párok, mi segít a szülés utáni energia-visszanyerésben, a gátsérülés kezelésében, és milyen eszköz és krém nyújt könnyebbséget a szoptatások során. Az is kiderül, milyen egyéb eszközök segítenek a mama számára a gyermek hazaérkezését követően az otthoni ellátásban.

 

A segítségnyújtás praktikái:

A kísérők – akár az apák – számos esetben lehetnek partnerei a mamának. A kísérői feladatok közé tartozik például, hogy a folyadékháztartást egyensúlyban tartsák, mikor a mama másra figyel. Megtudhatják a kísérők, miként csillapíthatják a mama fájdalmát természetes úton, azaz megtanulják a masszázs elemeit és a speciális borogatást is. Megtudják, miként adhatják testüket támasznak a vajúdás során, és hogy maga a jelenlétük milyen biztonságadó tud lenni a mamának. A kísérő fontos, hogy alkalmazkodó, figyelő módon legyen ott. Katalin abban is segítséget ad, miként segíthet a kísérő, az apa a szülést követően és otthon a háztartásban, gondozásban, míg a mama pihen.

 

Halász Katalin az egyéni szülésfelkészítés során tehát egyénre szabott praktikus és elméleti tudnivalókat ad át, mellyel megkönnyíthető a folyamat és sok olyan tanácsot, ötletet is megoszt a párokkal, melyekkel a komfortérzet és a fájdalomcsillapítás biztosítható mindig mindenhol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük