Szülési terv vagy egyéni szülésfelkészítés?

Szülést tervezni nehéz, hiszen számtalan helyzet és körülmény sodorhatja az eseményeket a megtervezettől eltérő mederbe. A lényeg a lehetőségek és korlátok megismertetése a mamával az erőszakmentes szülés érdekében. Azonban a papírra vetett szülési terv a szaktudás hiányában és a különböző helyzetek lehetőségének tudata nélkül „rossz receptté” válhat. Ezért Halász Katalin gyógymasszőr, doula az egyéni szülésfelkészítésre helyezi a hangsúlyt.

 

A szüléshez közeledvén természetesen fokozódik az izgalom, és ez a bizonytalanság érzetét is növelheti. Minthogy minden szülés egyedi és speciális, így nyilvánvalóan más és más kérdések merülhetnek fel a kismamákban és párjaikban. Halász Katalin gyógymasszőr, doula az egyéni szülésfelkészítés során a szülés során fellépő váratlan helyzetekre is segít felkészülni. A közös munka során nem csupán a párok elé tárja, miként válhatnak a folyamat aktív részeseivé, hanem az egymásra hangolódásukat is segíti. Emellett praktikus tanácsokkal látja el a hozzá érkezőket, a vajúdási fájdalmak enyhítésére hivatott módszerek elsajátítására is lehetőséget nyújt, megtudják a párok a vajúdás folyamatát, és jobban megismerik a kismamák saját testük jelzéseit, ahogy ebben a folyamatban az jelez számukra.

 

Ezzel a felkészítéssel Katalin azt igyekszik segíteni, hogy a mama a szülész orvosnak átnyújtott szülési terv helyett megfontoltan, felelősségteljesen, partneri módon állhasson testéhez és szüléséhez. A szülési terv tartalmazza, a mama mikor, mit szeretne és mit nem lehet megtenni vele a szülés során. Azonban amennyiben komplikáció lépne fel, előfordulhat, hogy az orvosnak másként kell beavatkoznia, így nem tud a szülési tervben leírtakra garanciát vállalni, amivel ambivalens helyzetbe kerül. Ezért fontos, hogy ne a szülést tervezzék, hanem tájékozódjanak, tudatosodjanak bennük a folyamatok és opciók, melyek felmerülhetnek. Meg kell a mamának és párjának ismernie a lehetőségeket és a korlátokat és a mama saját testének reakcióit. Nem receptre, hanem logikára és egyfajta látásmódra van szükség, hogy a kismama ne hozzon rossz döntéseket, amennyiben nem lát bele kellőképp a lehetséges helyzetekbe. Neki a működési mechanizmust, saját testének kompetenciáját kell átlátnia az erőszak- és komplikációmentes szülése érdekében.

 

Az egyéni szülésfelkészítés alkalmával Halász Katalin számos elméleti és praktikus tanáccsal látja el a kismamákat és párjaikat. Elmondja, milyen tárgyakat vegyen magához a mama a vajúdás során, milyen eszközök lehetnek segítségére a szülést követően vagy a szoptatási időszak kezdetekor. Megbeszélik a szülés valós és vélt jeleit, az ezzel kapcsolatos hiedelmeket, és a segítő szerepét. Megtudhatják a párok, mik a komplikációra utaló jelek, és melyek a vajúdás szakaszai. Katalin tájékoztatást ad, miként fogadják a kórházba érkező mamát, mit kell megbeszélnie a szülésznőjével. Az is szóba kerül, mi történik a szülés után a babával és a mamával, hogy telnek a kórházban töltött napok, majd az otthoni gyermekágyi időszak. A fizikai regenerálódás érdekében Katalin tornagyakorlatokat is mutat, és megtanítja a szülést kísérő személyt (ez akár az apa is lehet) a fájdalomcsillapítás különböző módjaira – mint például a masszázs.

 

Fontos tehát a hangsúlyt arra helyezni, hogy a szülésnél nem a terv az elengedhetetlen, hanem a tájékozódás. A megfelelő felkészülés elengedhetetlen, melyben mind elméleti, mind gyakorlati tudnivalók széles skálájának köszönhetően lehetőség nyílik a baba komplikációmentes világra jövetelére. A mama általános információkra alapozott elhamarkodott döntése helyett a váratlan helyzetek kiküszöbölésére, a megfelelő információk birtokában meghozott helyes döntésekre kell törekedni. Halász Katalin gyógymasszőr, doula egyéni szülésfelkészítése kiváló segítséget nyújthat a kismama és kísérője számára.

Megjelent: wellnesscafe.hu 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük