Az apák felkészítése a szülésre

Halász Katalin gyógymasszőr, doula tapasztalata szerint a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. Gyakran félelmeiket, szorongásukat a nem megfelelő belevonódás, tájékoztatás okozza. Az egyéni szülésfelkészítés során az apák nem csupán elméleti tudnivalókkal gyarapodnak, de azt is megtudják, miként válhatnak fizikai és pszichikai támasszá a várandósság, a szülés idején és a gyermekágyi időszakban párjuk számára.

 

A férfiak – mivel nem élik át fizikailag a párjukban lezajló folyamatokat, és a babával sincsenek „összenőtt” állapotban – nehezebben várják be a szülővé válás útját. A mama kapoccsá válik baba és apa közt. Rendkívül fontos Halász Katalin szerint, hogy a férfiak már a várandósság alatt rá tudjanak hangolódni a mamára, és kapcsolatot tudjanak kialakítani a babával. Ezt különböző napi rituálék is segíthetik. Többek közt a pocak kenegetése mandulaolajjal, az érintés, a baba mozgásának érzékelése és a masszázs is ebben nyújt segítséget. Ezzel már a szülés közbeni együttműködést is megalapozzák.

 

Katalin a speciális várandósmasszázs mozdulatainak átadásával segít az intimitás kialakulásában, az egymásra hangolódásban. Az apa számára az is erős fizikai élményt jelenthet, amennyiben a babát ő is melengeti közvetlenül megszületése után. De a fizikai felkészítés mellett pszichikai ráhangolódást is biztosít az egyéni szülésfelkészítés a férfi számára. Így az apa megtudhatja, mi és miként zajlik párja testében a szülés során. A mama odaadja magát a babának, miközben az apa adja magát a mamának a segítségnyújtás által. Fizikailag a masszázzsal, a megfelelő pozíció megtartásával segíthet. Pszichikailag az odaadó, empatikus figyelem nyújt nagy segítséget. Így a férfi is sokat átélhet a folyamatból, nem külső szemlélődő lesz. A fészekrakó időszakban sok segítséget nyújthat odaadásával. Gyakran előfordul, hogy amennyiben az apa hozzáállása nem segítő, hanem hátráltató, úgy komplikáció léphet fel vagy késhet a szülés. Katalin segítséget nyújt, hogy kiépüljön az apában az empátiás készség a várandósság alatt, melyet a szülés közben is nyújthat párjának. Segít számára megtalálni a szerepét a felkészülésben. Emellett az anyának fontos szerepe lehet az apa helyzetbe való behívásában. Ezt támogatja, ha érzelmeit, élményei megosztja párjával, így az apa motiváltabb, kreatívabb társsá válik.

 

Halász Katalin az egyéni szülésfelkészítés kezdetekor megismerkedik az apa szülésre vonatkozó igényeivel is. Kiderül, anya és apa mit vár a felkészüléstől, van-e bennük olyan információhiány, szorongás, amely feloldását várják az együtt töltött idő során. Lehetőség nyílik arra, hogy kitérjenek az apa külön kéréseire, kérdéseire. Sok férfi tart attól, hogy megszégyenül, hogy csupán toporog, és nem tud társ lenni a szülés kapcsán. Gyakran a kórháztól, vértől való félelmük, az orvosokkal szembeni bizalmatlanság uralkodik el rajtuk. Vannak, akik a kiszolgáltatott női test látványától tartanak vagy épp a megváltozott pszichikai állapottól, melyet párjuk átél. Katalin a folyamat megismertetése révén belevonja az apát, hogy részt vegyen benne és közös megoldást találjanak. Tudatosítja bennük, mennyire jó, ha együttműködnek, és mennyire fontos, hogy háttértámaszt nyújtsanak. Kiemeli a férfiak szerepét a gyermekágyi időszakban, az új család kialakításában. A szerepvállalás, a feladatok megosztása, a biztatás és a biztos pont érzete a kismamák pszichikai és fizikai segítségét adják egyaránt.

Megjelent: patikamagazin.hu 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük