Ösztönösség kontra tudati gátolás a szülésben való készüléskor

Halász Katalin gyógymasszőr, doula egyéni szülésfelkészítése nem csupán a fizikai folyamat kísérésében nyújt segítséget, hanem az egyénre szabott információátadás révén pszichikai felkészítést is ad. Számos kérdés megbeszélésére nyílik lehetőség, melyek segítségével problémamentes szülés elé állhat a kismama és párja. Lényeges az ösztönökre való hagyatkozás, hiszen a kontrollált állapot tudati gátat szab a mama részére.

 

Sokakban az a kép él, hogy a szülésfelkészítés többnyire az általános információk átadása mellett a helyes légzéstechnika és a vajúdási, kitolási pozíciók megtanulását jelenti. A tapasztalat azonban az, hogy a szülés olyan folyamat, mely az ösztönös létbe helyez vissza. Ez egy olyan érzékeny állapot, mikor a kismama igazán megérezheti saját teste jelzéseit. Ez segít az ösztönök felszabadulásában, mely a komplikációmentes szüléshez elengedhetetlen. Azok a nők, akik nem érzik biztonságban magukat, többnyire jobban kontrollálják az eseményeket, mint amennyire jó volna. A kontroll tudatos síkra tereli figyelmüket. Amennyiben ragaszkodik a kismama a kontrollhoz, nem kerül abban az ösztönös állapotba, mely ekkor szükséges a komplikációmentes szüléshez. Halász Katalin gyógymasszőr, doula úgy véli, hogy mivel ez az időszak hormonálisan erősen befolyásolt, a pszichikumra is hat. A jó működéshez azonban elengedett állapot szükséges. Szükséges tehát, hogy ismerős közegbe kerüljön a mama, hiszen így relaxáltabbá válik. Amennyiben emellett még a segítő is komfortot, biztonságot ad számára, a nők kevésbé teremtenek maguk által gerjesztett kontrollt.

 

A tudati technikák révén a légzés és a pozíciók felügyeltek, melyek pszichikai hátráltatást jelenthetnek. Holott Katalin meglátása szerint biztatni kellene a mamát, hogy hagyatkozzon ösztöneire, csakúgy mint a testi együttlét alkalmával. Hiszen egyik sem tanult folyamat, így nem szabad előre leszögezni, miként kell majd az adott helyzetben lélegezni vagy a testhelyzetet megválasztani. Ha elengedett állapotba kerül a mama, akkor ösztönösen úgy fog lélegezni, ahogy az a legjobb a maga és a baba számára. Úgy veszi fel a vajúdási pozíciókat, ahogy a legkényelmesebb mindkettejük számára és legideálisabb a kitoláshoz.

 

Sok kismamánál szülés közben előfordul, hogy az új helyzet és a fájdalomszint pániklégzést okozhat. Hogy ezt elkerüljék, Halász Katalin nem a helyes légzéstechnikát tanítja. Célja, hogy a pánik okát, gyökerét tárja fel és szüntesse meg, így egyáltalán nem lesz pániklégzés. Ugyanis amennyiben hagyjuk ezt kialakulni, és csupán tünetileg segítünk rajta, az nem segít az elengedett állapot létrehozásában, hanem gátolja azt. Ez a tágulási időszakban komplikációt okozhat. A segítő célja tehát a stresszállapot kiiktatása. A vajúdás során az elmélyült, önmagába forduló állapot, az elengedettség szükségeltetik, amely a stressz jelenlétekor nem lehetséges. Az ösztönös állapottal a kismama megtalálja a maga és babája számára ideális légzést. Halász Katalin segít abban, hogy a mama megérezhesse teste impulzusait akkor is, ha még nem élte át korábban a szülés élményét.

 

Ahhoz, hogy az ösztönös állapot létrejöhessen – amelyben kellemes szülésélmény lehet – kismama és párja közt is megfelelően intim kapcsolat kell. A vajúdás utolsó szakaszánál, a kitolásnál is az ösztönre hagyatkozás kell – akkor is, ha a kismamának lehetősége nyílik arra, hogy különböző pozíciókat kipróbálva szülhessen. Ha a kismama biztonságban érzi magát, a kitoláskor pontosan fogja érezni, milyen pozíció lesz a leghasznosabb számára.

 

Halász Katalin egyéni szülésfelkészítésének előnye tehát, hogy önbizalmat, biztonságot ad kismama és párja számára, amivel meghozhatják a legoptimálisabb döntéseket. Elengedik a külső kontrollt, amivel elmélyült, ösztönös folyamatként élhetik át az eseményeket. Így problémamentes szülést élhetnek át. A kismama összhangba kerül magával, és anyaként is rátalál gyorsabban saját érzéseire amellett, hogy a traumát is elkerülheti a megfelelő felkészítés segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük