Mire jó és kiknek ajánlott az egyéni szülésfelkészítés?

A szülés felelősségteljes döntések egész sora. Azonban ha nem állnak rendelkezésre a megfelelő információk, a kismama nem tud megfelelően felkészülni a fizikai és pszichikai folyamatokra. Ez számos komplikációt eredményezhet a szülésnél. Fontos a szakszemélyzettel való partneri együttműködés is. Ezek segítésére hivatott Halász Katalin egyéni szülésfelkészítése, mely sok egyéb fontos információval is szolgál.

 

Halász Katalin gyógymasszőr, doula az egyéni szülésfelkészítés során az általános információk mellett egyéni tanácsadásban részesíti a hozzá forduló kismamát és kísérőjét. Kitérnek a fizikai folyamatra, a pszichikai hatásokra, a kórházi segítőszemélyekkel való közös munka feltételeire, a kismama jogaira, lehetőségeire, a párok egymásra hangolódásának lehetőségeire, az alternatív fájdalomcsillapító módszerekre. Számos témát dolgoznak fel, melyek során helyet kapnak adott kismama speciális kérdései, egy-egy felvetés bővebb kifejtése, társtémák átbeszélése.

 

Az egyéni szülésfelkészítés ajánlott minden kismama részére. Fontos lehet azok számára, akik első gyermeküket várják, így még nincsen saját tapasztalatuk. Ajánlott azon kismamák és kísérőik részére, akik több információra vágynak a vajúdással, a szüléssel, a kórházzal kapcsolatosan, mint amit eddig kaptak. Kifejezetten hasznos olyan esetben is az egyéni szülésfelkészítés, mikor az apa és az anya közül csupán egyiküknek van korábbi szülésélménye. Akkor is fontos a szülésfelkészítés, mikor ugyan van már korábbi tapasztalatuk, és felfrissítenék azt vagy azóta változtak a körülményeik, gondolkodásuk. Feltétlenül ajánlott lehet azok részére a Halász Katalinnal történő egyéni szülésfelkészítés, akiknek nem volt még természetes szülésélményük. Továbbá kifejezetten hasznos azon kismamák és párjaik számára, akiknek korábbi tapasztalatuk traumatikus volt. A császármetszést átélt kismamák gyakran a szülés traumatikus élménye miatt alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, újabb gyermek vállalására. Ezen traumák kiküszöbölésére ajánlott azoknak az anyáknak is, akiknél császármetszés várható vagy korábban rossz élményű szülésük volt. Előfordul, hogy babával vagy mamával komplikációk lépnek fel vagy erőszakélmény párosul a szüléshez. És nem utolsó sorban ajánlott mindenkinek bármilyen helyzetben, ha szükségét érzi – függetlenül attól, volt-e és milyen volt a korábbi tapasztalata.

 

Halász Katalin az egyéni szülésfelkészítés során sok hasznos információt ad át mamának és kísérőjének, mellyel segíti a szorongás elmúlását és a megfelelő egymásra hangolódást. Ez az alapja a komplikációmentes szülésnek. A mama önismeretet kap, mit szeretne és miként lenne jó magával, párjával és a szakszemélyzettel az együttműködés. Segít a felkészítés elkerülni a sodródást, így a traumatikus élmény, a problémás szülés is elkerülhető magas arányban. A hatékony felkészítés révén elmélyül a kapcsolat baba és mama, valamint papa és mama közt is. A pár így felelősségteljes szülőként lép a szülésbe. Sok hasznos információval vértezik fel magukat, hogy felelősségteljes döntéseket hozhassanak meg. Segítséget kapnak abban, miként kell partneri kapcsolatot létesíteni a szülésznővel, a kezelőorvossal. Megtudják, miként lehet előre elfogadnunk a kórház olyan szabályait, melyek esetleg nem mindent tesznek lehetővé számukra, amire vágynak. Megismeri a kismama a lehetőségeit és korlátait, illetve kötelezettségeit. Kiderülhet számára, milyen segítséget kaphat kísérőjétől, a szakorvostól és a szülésznőtől. A Katalinnal történő egyéni szülésfelkészítés ráhangol a speciális élethelyzetre. Segíti az apává, anyává érést, hiszen a szülésnél apa és anya is születik. A mama párja megtudhatja, milyen fizikai és pszichikai terhet vehet le a mamáról. Miként tud fájdalmat csillapítani és komfortot biztosítani párja számára.

 

Az egyéni szülésfelkészítés segít tehát mindenkinek a helyes felkészülésben a komplikációmentes szülés érdekében, ahol a felelősségteljes döntés csupán megfelelő információk birtokában lehetséges. Az elméleti, praktikus tanácsok mellett fizikai és pszichikai felkészítésben vehet részt a kismama és párja. Támogatást nyújt abban Katalin, hogy önbizalmat nyernek ezáltal. Megszületik a saját testükbe vetett bizalom.

Megjelent: napidoktor.hu 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük