Felkészülés a szülésre külső segítséggel

A szülés összetett folyamat. Számos felelősségteljes döntést igényel, melyeket csak a kellő információk birtokában hozhatnak meg a párok. Feltétlenül szükséges a kismama és kísérője számára a megfelelő felkészítés a komplikációmentes szülés érdekében. Halász Katalin célja az erőszakmentes szülés körülményeinek, lehetőségeinek megteremtése. Fontos azt elérni, hogy erőszakélmény ne kapcsolódjon a szülésélményhez. Hiszen egy gyermek érkezése olyan élmény lehet, amely egész életre meghatározóvá válhat a pár életében és gyermekükkel való kapcsolatukban.

 

Halász Katalin gyógymasszőr, doula a várandósmasszázs mellett egyéni szülésfelkészítésben is részesíti a kismamát és társát, ha erre igény merül fel. Erre azért van szükség, hogy mama és kísérője a szülés során ne sodródjanak az eseményekkel. Így tudatosan vághatnak bele ebbe az izgalmas folyamatba. Az egyéni szülésfelkészítés során a párok megfelelő információkat kapnak erről a fizikai folyamatról és a kórházban történő eseményekről is. Megtudják, mi zajlik le ott a vajúdás során, illetve az azt követő időkben. Kérdéseikre választ találnak. Így nyugodtabban, felelősségteljesebben felkészülnek és szorongásmentesen állnak a szülés elé. A Katalinnal történő beszélgetés segíti, hogy ne az ismeretlenbe lépjenek be, hanem otthonosan mozogjanak a rájuk váró helyzetben. Ezáltal ismerős legyen számukra a „terep”, mikor a szülésre kerül a sor. Megtanulja a kismama és kísérője helyesen értelmezni a test jelzéseit. Felkészültségük biztonságot ad abban, hogy a környezetváltás és a körülmények se okozzanak plusz szorongásokat. Az egyéni szülésfelkészítés révén jól pozícionált helyzetbe kerülnek a párok.

 

Katalin tapasztalata azt mutatja, hogy a szülések 90%-a problémamentes így. Az elméleti mellett praktikus tudást is kap a mama és társa. Segít abban, miként alakítható ki partneri viszony a kórházi szakszemélyzettel (szakorvossal, szülésznővel). A nők felismerik, hogy képesek a szülésre, megértik a saját testükben zajló folyamatokat, így bizalmuk lesz önmagukhoz. A nő felelőssége, menyire tudatosan készül fel a szülésre, melyhez rendkívül fontos a saját teste nyelvének megértése.

 

Az egyéni szülésfelkészítésre a kismama és kísérője érkezik Halász Katalinhoz. Fontos, hogy az vegyen részt rajta, aki a szülésnél is jelen lesz. Ez lehet az apa vagy más kísérő is. A beszélgetés egy alkalommal zajlik mintegy 4 órán át. Az elhangzó alapinformációk mellett Katalin fontosnak tartja az egyéni figyelmet, ezért rájuk vonatkozó speciális tudnivalókkal is ellátja őket. A kismamák igényét sokszor nem elégítik ki a kórházban elhangzó sajnos gyakorta csupán általános információk. Katalintól az egyéni szülésfelkészítéssel mindenre kiterjedő, hatékony tájékoztatást kapnak. Nem csupán egy-egy témát tárgyalnak áttekintően, hanem akár rengeteg társkérdés bevonása is lehetséges. Amennyiben közben a kismamában vagy kísérőjében bármi kérdés merül fel, azonnal választ kap rá. Felkészülnek a fizikai és pszichikai folyamatra, a partnerükkel való egymásra hangolódásra. Megtudják a kismama lehetőségeit és a kórházban rá vonatkozó protokollszabályokat is.

 

Rendkívül fontos tehát a szülést megelőzően mind a mama, mind a kísérője megfelelő felkészültsége. Hiszen így felelősségteljes döntéseket hozhatnak meg szülésüket illetően. Katalin tapasztalata szerint ez számos komplikációt megelőzhet. Korábban egy hölgy első babájánál a szülés az alacsony hormonszint miatt problémás volt. Sajnos csupán a fizikai gondokkal számoltak a vajúdáskor, így hormonpótlással igyekeztek felszámolni a bajt, mely azonban gyengülő szívhanghoz vezetett a babánál, és életmentő császármetszést kellett végezni. Azonban a kiváltó ok nem a fizikai adottságokból fakadt, hanem a nő pszichikai alkatából. Lassan engedte magát a folyamatba, nehezen engedte el a kontrollt, és a vajúdás túl korai szakaszában érkezett a kórházba. Második babájakor együtt készültek Halász Katalinnal. A vajúdás hosszabb szakasza zajlott otthon, majd mikor Katalin döntött, hogy indulni kell, addigra a vajúdás stabil, önjáró folyamattá vált, és komplikációmentesen megszületett a baba a kórházba érkezést követően 2 órával gátsérülés nélkül. Még az orvosok is meglepődtek…

Megjelent: csaladivilag.hu 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük