Szoptatás és masszázs

A várandósmasszázs nem csupán a várandósság hónapjaiban nyújt fizikai-pszichikai kísérést a kismama számára. A szülést követően, a szoptatási időszakban is segítségére lehet a kismamáknak.

 

Amikor megszületik a baba, lezárul a várandósság korszaka. A szoptatással a baba-mama kapcsolatában új fejezet kezdődik. A kismamára ekkor más jellegű fizikai teher nehezedik. Ezen segíthet a masszázs. A szoptatási időszak kezdetekor a mama még nem teljesen heverte ki a szülés megpróbáltatásait, így fizikailag is fáradt lehet még. A mell súlya is nő, elkezdődik a tejtermelés, és s ezzel sokaknak a csuklyás izom és lapocka környéke fájdalmassá válik. Az ideális szoptatási pozíció megtalálása sem biztosan sikerül elsőre.

 

A Halász Katalin gyógymasszőr, doula által végzett speciális masszázs mindezen problémákra ad gyógyírt. A fizikai jelek kezelése mellett pszichikai támaszt is nyújt ebben az élményekben gazdag, de megterhelő időszakban. A baba és mama közt ebben az időszakban szoros fizikai és pszichikai kötelék van. A masszázsra érkezhet a kismama egyedül is, de viheti magával babáját is. Az sem jelent akadályt, ha szoptatni szeretne a masszázs során. Tulajdonképpeni pszichikai feltöltődés órája ez az idő, miközben az izomcsomók, izomgörcsök oldása is helyet kap.

 

Az anya 1 órás teljes testmasszázsban részesül. A karok, lábak is masszírozásra kerülnek, azaz a terhesség során alkalmazott speciális várandósmasszázs elemei térnek vissza. Ennek oka, hogy a test hasonlóan érzékenyen reagálhat, mint a terhesség során. Az erek túlterheltek, a vízháztartásban sincsen még teljes egyensúly. Abban is azonos a szülés előtti és a szoptatás idején alkalmazott masszázs Halász Katalinnál, hogy mindkét esetben különös figyelmet kell fordítani a masszázs közbeni pozícióra. Míg a várandósság idején a pocak növekedése igényel speciális testhelyzetet, a szoptatás során a mell megnagyobbodása által van szükség a kényelmes pozíció megválasztására.

 

A Katalin által végzett speciális masszázsnak köszönhetően nincsen fizikai korlátja, hogy a szülés után mennyi idővel kezdheti vagy folytathatja a masszázst a mama. A kezelés gyakorisága az anyán múlik – akár hétről-hétre folyamatként végigkísérheti a szoptatási időszakot ez a masszázs.

 

A szülés utáni masszázs a szoptatás alatt tehát pszichikai és fizikai segítséget nyújt a mamák számára. Az anya a Katalinnal töltött óra alatt a fizikailag terhelt állapotát enyhítheti, és lehetőséget kap arra, hogy ellazulhasson, energiát gyűjthessen.

Megjelent: netambulancia.hu


Szoptatásról olvass tovább:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük