Masszázzsal a szoptatásért

Visszanézve a szüléseimre, elmondhatom, hogy a szoptatás számomra nagyobb, nehezebb próbatétel volt mint a szülés. Azt gondoltam szoptatni a világ legegyszerűbb dolga. Ha pont elegendő tejed van, ha jól szopik a babád, ha nem fáj a hátad közben – akkor ez így is van.

Amikor megszületik a baba, lezárul a várandósság korszaka. De alig ért véget a szülés, máris indul a szoptatási időszak. Az első nap még viszonylagos nyugalomban telik, a baba is pihen, alig eszik. Utána viszont, bár te még valószínűleg nem heverted ki teljesen a szülés megpróbáltatásait, indul a nagyüzem. Ráadásul ekkor már más jellegű fizikai teher is nehezedik rád: a belövellt tej miatt megnövekedett melleid súlyát kell cipelned, ami miatt a csuklyás izom és lapocka környéke fájdalmassá válhat. Az ideális szoptatási pozíció megtalálása sem mindig sikerül elsőre: emiatt is fájhat a hátad. Mindezeken a fájdalmakon és kellemetlenségeken segíthet a masszázs.

Halász Kata masszázsa a fizikai problémák kezelése mellett pszichikai támaszt is nyújt ebben az élményekben gazdag, de igen megterhelő időszakban. A baba és mama közt ebben az időszakban szoros fizikai és pszichikai kötelék van. A masszázsra érkezhet a kismama egyedül is, de viheti magával babáját is. Az sem jelent akadályt, ha szoptatni szeretne a masszázs során. Tulajdonképpen a pszichikai feltöltődés órája ez az idő, miközben az izomcsomók, izomgörcsök oldása is helyet kap, melyek egy része éppen az idegi kimerültség, feszültség miatt alakult ki. A kezelés elkezdhető rögtön a szülés után, és gyakorisága is az anyán múlik – akár hétről-hétre folyamatosan végigkísérheti a szoptatási időszakot ez a masszázs.

Az anya 1 órás teljes testmasszázsban részesül. A karok, lábak is masszírozásra kerülnek, azaz a terhesség során alkalmazott speciális várandósmasszázs elemei térnek vissza. Ennek oka, hogy a test hasonlóan érzékenyen reagálhat, mint a terhesség során. Az erek túlterheltek, a vízháztartásban sincsen még teljes egyensúly. Abban is azonos a szülés előtti és a szoptatás idején alkalmazott masszázs Halász Katánál, hogy mindkét esetben különös figyelmet kell fordítani a masszázs közbeni pozícióra. Míg a várandósság idején a pocak növekedése igényel speciális testhelyzetet, a szoptatás során a mell megnagyobbodása miatt van szükség a kényelmes pozíció megválasztására: azaz valószínűleg hason feküdni továbbra sem fogsz tudni.

A szülés utáni első időszakban semmire nincs akkora szüksége egy anyának, mint az ellazulásra, kikapcsolásra, csendre vagy éppen egy meghitt beszélgetésre olyan valakivel, aki jól tudja mit éltél át szülés közben, és mit élsz át mostanában egy újszülöttel. Mert a masszázs közben természetesen erre is alkalom nyílik: szoptatásról, az újszülött ellátásáról nyugodtan kérdezd Halász Katát. Az ellazult pillanatokra feltétlenül szükség van ahhoz, hogy, hogy az anya kapcsolata kiegyensúlyozott legyen a babával, hogy jól menjen a szoptatás, hogy legyen energiája az éjszakai etetésekhez és hogy képes legyen élvezni az összeszokás első boldog heteit.

írta: Szegedi Juli


Szoptatásról olvass tovább:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük