Babára hangolva

Nálunk az első hetekben, hónapokban, időről-időre haditanácsot tartottunk a férjemmel: mit kéne, hogy kéne, mit csinálunk rosszul, miért bőg egész nap az az édes gyermek. Arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, ha valaki megmondaná nekünk, hogy baj-e ha a kiságy üres, mert a baba kizárólag köztünk alszik. Vagy segítene abban, hogy miként kell elaltatni egy újszülöttet, esetleg megmondaná mit tegyünk, ha fáj a hasa. Tanácstalanok voltunk, még egy ma már olyan egyszerűnek tűnő kérdésben is, mint hogy mivel fürdessünk. Ezért aztán a megérzéseink mentén haladtunk, próbáltunk rájönni mi a legjobb a babának és nekünk.

 

Te már tudod, hogy egy ágyban fogsz-e aludni a babával vagy külön szobában kap majd helyet? Minden evés után méred a súlyát vagy csak hetente? Hány naponta fog fürdeni? Kérdések, melyekre jó lenne választ kapni, döntések, melyeket jó lenne meghozni, mielőtt a baba megszületik.

Az első hetek a babával az összeszokásról, egymásra hangolódásról szólnak. Hogy megérted-e mit szeretne, hogy felismered-e a magad és babád igényeit – ez nagyban múlik azon, hogy felkészülsz-e ezekre a kérdésekre. Hiszen eleinte az anya és a baba szinte eggyé olvad, így ha megkapod a kellő támpontokat, könnyen rá tudsz hangolódni a baba minden óhajára: pontosan megértheted mikor mi bántja, mit szeretne, vagy épp boldog és elégedett.

Halász Katalin, dúla, ebben is tud neked segíteni: egy három órás beszélgetéssel egybekötött előadás keretében végigbeszélhetitek az összes kérdést, ami az első hetekben felmerülhet. Az előadás segít, hogy eldöntsd milyen irányelvekkel vágsz bele a gyereknevelésbe, például fogod-e altatni vagy egyedül kell elaludnia? Igény szerint szoptatod vagy szigorú rend lesz nálatok és csak 3 óránként teszed mellre? Rengeteg ehhez hasonló alapvető kérdés övezi az első heteket. A babának semmi nem fontosabb, mint a biztonságos, kiszámítható környezet, fontos, hogy ne ötletszerű kapkodás legyen körülötte. A baba és közted nagyon szoros kötelék, hiszen minden rezdülésedet érzi.

 

Az előadás, amely témakörökre bomlik (evés, hasfájás, alvás, súlymérés, öltöztetés, bőrápolás, fürdetés, babamasszázs, pelenkázás, levegőztetés és a baba fekvőhelyei), mindegyikről praktikus tanácsokat hallhatsz. Például honnan tudhatod meg, hogy a baba fázik vagy melege van, hogyan tudod megérteni a babanyelvet, miért kell hosszan mellre tenni az újszülötteket, hogyan lehet enyhíteni a hasfájást, mikortól várhatod, hogy babád átaludja az éjszakát és te is megpihenhess végre, hogyan állapítsd meg hőmérő nélkül, hogy jó-e a fürdővíz hőfoka, hogyan töröljük a lányok, illetve a fiúk popsiját, mikortól viheted utcára, fontos-e valóban az állandó súlyméricskélés, milyen pozícióban aludjon a baba.

És ez csak egy része a számtalan megválaszolandó kérdésnek. Kérdések, melyekre egyelőre nincs válaszod, de hamarosan lesz, ha elmész Halász Kata, dúlához beszélgetni.

írta: Szegedi Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük