Apa születik

A férjem nem akart bejönni a szülőszobára: kamaszkora óta dédelgetett egy képet, mely szerint ő ül egy pohár sör felett a haverokkal, míg a felesége szül, és akkor jön a hívás, megszületett a fiad! Természetesen nem így történt, a szülésem hat órája alatt keményen dolgozott ő is: tartott, amíg lógtam rajta, masszírozott, próbált velem beszélgetni, amire én, teljes elutasítással reagáltam. Pontosan az ilyen helyzetek azok, melyek sok férfi számára a feleslegesség-érzését eredményezik: mi a szerepem itt, amikor nem enyhíthetek a nő fájdalmán, még a beszédemet is elutasítja, sőt talán útban vagyok az orvosoknak is?

 

Halász Katalin, dúla épp az ilyen helyzeteken segít, hiszen tapasztalata szerint a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. A férfiak – mivel nem élik át fizikailag a párjukban lezajló folyamatokat, és a babával sincsenek „összenőtt” állapotban – nehezebben élik meg szülővé válást.

A szülésfelkészítés része az apák felkészítése is, ilyenkor Kata megismerkedik az apa szülésre vonatkozó igényeivel is. Sok férfi tart attól, hogy megszégyenül, csak toporog majd a szülőszobán, mindenkinek útban lesz, és nem tud társ lenni. Gyakran a kórháztól, vértől való félelmük, az orvosokkal szembeni bizalmatlanság uralkodik el rajtuk. Vannak, akik a kiszolgáltatott női test látványától tartanak vagy épp a megváltozott pszichikai állapottól, melyet párjuk átél. Katalin a folyamat megismertetése révén belevonja az apát, hogy részt vegyen benne és közös megoldást találjanak.

Mégpedig azt, hogy a mama váljék kapoccsá baba és apa közt. A szülés alatt az apa (vagy más kísérő) ezt a kapocs szerepet nagyon jó ki tudja aknázni: nemcsak érzelmi biztonságot nyújthat, hanem különböző könnyen elsajátítható módszerekkel, mint például a masszázs, nagy mértékben enyhítheti a vajúdás fájdalmait. Így ő is fontos szerepet kap, nem csak ott van a kismama mellett, hanem csökkentheti fájdalmát. Így máris a tehetetlenség érzése – melyről a legtöbb férfi beszámol szülés után – csökkenthető. Fontos, hogy a kísérő, legyen az a férj, testvér, anya vagy bárki, tudja, hogy mi a feladata, tudja, hogyan segít legjobban a kismamának.
Kata felkészítésén rengeteg praktikus tanács hangzik el: mit kell vinni a kórházban, melyek a szülés egyértelmű jelei, mit kell tenni, ha ezeket tapasztalja a kismama, mi fog történni a kórházba érkezés után, milyen jogok illetik meg a kismamát, szó esik gátvédelemről, szoptatásról, a csecsemő ápolásáról is. De leginkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy miként tudsz ráhangolódni a saját testedre, (illetve az apa az anya testére) hogyan tudod fogni az üzeneteit és együttműködni a babáddal.
Lesz egy telefonszámod – Katáé- amit bármikor tárcsázhatsz, ha később, akár már a babával elakadsz valamiben. Ha majd fáj a hátad, gyulladt a melled, hasizmod romokban, a baba meg csak sír , akkor egy ilyen elérhetőség nagy kincs. Óriási előny, hogy mindketten ismeritek őt, a párod is és te is: bármelyikötök tud tőle segítséget kérni és kapni. Ott álltok majd, a probléma leküzdhetetlennek tűnik, és akkor három megnyugtató szó és mivel te megnyugszol, a baba is. Megszületik a saját testedbe és lelkedbe vetett bizalom. Mert ilyen egyszerű – és egyben olyan végtelenül bonyolult ez.

írta: Szegedi Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük