Ne csak tervezz, készülj fel

Minden nőben, így bennem is élt a félelem, hogy túl későn megyek be az szülőszobára. Pedig nem csak túl későn, túl korán is lehet érkezni. Amikor rekordsebességgel érkező második gyerekemmel a szülőszobán feküdtem, tisztán hallottam a szomszéd szobában folyó párbeszédet: az apró fájásokat produkáló kismamát lépcsőzni és sétálni küldték, hogy gyorsítsák a szülés folyamatát. Vajon miért kell gyorsítani?

Ha szépen otthon pihensz, fürdesz, olvasol és csak akkor mész be, amikor már itt az ideje – így nagy az esélye, hogy komplikációmentesen hozod világra a babádat.

Ha tudod mikor indulj, ha ismered a saját tested, ha tudod mit jelent a csordogáló tiszta magzatvíz – láthatod, máris egy sokkal jobb pozícióból indulsz. Halász Kata, dúla szülésfelkészítésén pontosan ezeket a dolgokat tudhatod meg.

Sokakban az a kép él, hogy a szülésfelkészítés a helyes légzéstechnika és a vajúdási, kitolási pozíciók megtanulását jelenti. A tapasztalat azonban az, ez szinte felesleges, hiszen a szülés olyan folyamat, mely az ösztönös létbe helyez vissza, hiszen a nők tudnak szülni, ezzel a tudással születtek. Nem kellene orvos, nem kellene, hogy bárki is hozzáérjen a magába zárkózott nőhöz: ilyenkor a kismama megérezheti saját teste jelzéseit és ha hallgat rájuk, az ösztönei elvezetik a komplikációmentes szüléshez. Azok a nők, akik nem érzik biztonságban magukat, többnyire jobban kontrollálják az eseményeket, mint amennyire jó volna márpedig a kontroll tudatos síkra tereli figyelmüket. Így nem kerül abba az ösztönös állapotba, mely ekkor szükséges – hogy hogyan kerülhet, hogyan kapcsolhatjuk ki a tudatunkat, ebben is segít Halász Kata szülésfelkészítése. Sok kismamánál szülés közben előfordul, hogy az új helyzet és a fájdalomszint pániklégzést okozhat. Hogy ezt elkerüljék, Kata nem a helyes légzéstechnikát tanítja. Célja, hogy a pánik okát, gyökerét tárja fel és szüntesse meg, így egyáltalán nem lesz pániklégzés.
Én mindenképp ajánlom, jól fog esni néhány óra, amit magatokkal, a felkészüléssel, szülésre hangolódással töltötök. A felkészítő beszélgetést ne halaszd az utolsó pillanatra: mindenképp legyen még bőven időd átgondolni az elhangzottakat, tudj azokról egyeztetni a szülésznőddel, orvosoddal, kísérőddel.

 

Szülés menetét előre eltervezni felesleges dolog – annyi minden történhet, és ha nem az előre papírra vetett elképzeléseid szerint mennek a dolgok, még a végén csalódás ér. Halász Katalin, dúla szerint az egyes forgatókönyveket kell átgondolni, minden helyzet minden variánsát átbeszélni – ennyi kell ahhoz, hogy ne felkészületlenül menj a szülőszobára.

Az egyéni szülésfelkészítésen épp ez történik: a 4-5 órás beszélgetés során csak veled, veletek foglalkozik Kata, így a ti helyzetetekre fókuszálva tud tanácsokat adni, melyek abban segítenek, hogy a szülés során minél kevesebb váratlan helyzet merülhessen fel. A lényeg, hogy a szülők a létező összes eshetőségre felkészülve érkezzenek a szülőszobába, minden kérdés A, B és C variáns átgondolják együtt. Ott és akkor már csak szülni kelljen, ne alkudozni, egyezkedni, döntések helyességén filozófálni, ne érezze úgy egyik szülő sem, hogy tehetetlenül sodródik az eseményekkel. Felkészít arra, hogy aktív részese lehess ennek a folyamatnak, és ne azt érezd, hogy az események sodornak. Ehhez az kell, hogy együtt tudjatok működni a kórházi személyzettel, tudjatok segítséget, figyelmet kérni – ennek a mikéntjéről is szó esik. Megtanulsz nemet mondani: amikor két fájás közt a személyes adataidat firtatják, akkor utasítsd el nyugodtan a kérdéseket, melyek annyira távol esnek most gondolataidtól, hogy erőnek-erejével kellene magad visszaterelni a szülés másféle idegállapotából a napi teendőkhöz. Ez pedig kizökkentheti, elakaszthatja a szülést – ezt sem árt tudni.

De nemcsak azoknak ajánlja a szülésre való felkészülést a szakember, akik lévén első szülés, az ismeretlenbe vágnak bele. Azok is csak nyerhetnek vele, akiknek első szülésük nem épp úgy sült el, ahogyan azt tervezték. Például császármetszést átélt kismamák gyakran a szülés traumatikus élménye miatt alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, újabb gyermek vállalására. A traumán túl kell jutni, nem szabad azzal a gondolattal belevágni a szülésbe, hogy úgyis minden rossz lesz megint – még ha ez a gondolat kimondatlan is, csak a lelket rágja belülről. A szülés sokk: de hogy pozitív vagy negatív sokk, ez nagyban múlik a szülő nőn is, illetve ebben segít Halász Kata a felkészítéssel.

írta: Szegedi Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük