Masszázzsal is felkészülhetsz a szülésre?

Egyik pillanatban sírsz, másikban kacagsz? Egyszer rettegsz a szüléstől, máskor rém egyszerű feladatnak látod? Bizony, ez a szélsőséges lelkiállapot igencsak jellemző a várandósságra.
A léleknek is szüksége van a kényeztetésre – különösen igaz ez az oly érzékeny lelkületű kismamákra. A várandósmasszázs ezt is megteszi: oldja a pszichikai feszültséget. Halász Katalin, masszőr és dúla épp a kismamaság érzékeny állapotában kísér téged: hiszen amellett, hogy masszíroz, közben beszélgethetsz is vele anyaságról, kismamaságról, szülésről, félelmekről és örömökről.

Régebben úgy gondolták, hogy a várandósság alatt nem szabad masszírozni a kismamát, hiszen a várandós teste nem várt módon reagálhat. A vérbőség ugyanis trombózist vagy akár spontán vetélést is okozhat. Aztán kiderült, hogy a tiltás nem ennyire szigorú: hozzáértő szakember a kismamák masszírozásában az nyugodtan kényeztetheti, nyomkodhatja a nőket, hiszen tudja, hogy mely fogások tiltottak a terhesség hónapjaiban.

A másik ok amiért úgy vélték, egy kismamát lehetetlen megmasszírozni, az bizony az a kérdés, hogy mégis hogyan? Hiszen hason feküdni már nem tudsz, ha tudnál is, elég vicces látványt nyújtanál mint libikóka. Háton sem túl jó, főleg a vége felé fullasztó érzés lesz úrrá a kismamákon háton fekve, ugyanis a méh már a tüdőt illetve az artériákat is nyomja. Tehát se háton, se hason nem jó a kismamának, micsoda nehéz eset. Még jó, hogy ott az oldalad, ami ugyan már kockásra van feküdve, hiszen éjjel is csak ez jöhet szóba, és bizony masszázs során is legjobb oldalon feküdni vagy kényelmes pozícióban üldögélni. Halász Kata masszőrnél a kismama a kezelés során speciális, ámde kényelmes pozícióban ül és fekszik, hogy komfortérzete tökéletes legyen, és ne nyomja, ne veszélyeztesse sem a babát, sem önmagát. A lábak elülső részének masszázsát követően a karok, majd a láb hátulsó része élvezheti a kényeztetést, végül a teljes hát, majd azok részei kapják a figyelmet. A masszázs gyengéd mozdulatokból áll, hiszen ez egyfajta finomhangolás, folyamatos beszélgetés az izmokkal. A nyirokmasszázs védi az érzékeny érfalakat. Visszértágulat, hajszálértágulat esetén is csak ez alkalmazható. A lassú, finom mozdulatok a szövetekben felgyűlt vizet a vese segítségével könnyebben kiürítik a szervezetből. Az orvosi gyógymasszázs, azaz a svédmasszázs az alapokat biztosítja, fogásai alkalmasak a különböző izomrétegekkel való munkára. Technikájával az izomcsomók okozta fájdalom megszüntethető, oldható. Elsősorban a felső-háti szakasz és a derék tájéka van kitéve fokozott terhelésnek, emiatt fordulnak elő izomcsomók által okozott csípő-, derék-, csuklyás izom fájdalmak is. A speciális, egyénre szabott masszázzsal megelőzhető a stria képződése is.

Bár az alap mindig ugyanaz, ám a várandósság három szakasza más és más masszázstechnikát igényel, és ezen felül még a trimeszterekre alakított masszázs is egyénre szabottan érkezik a kismama elvárásainak, komfortérzetének, kéréseinek és problémáinak megfelelően. Például a várandósság utolsó harmadában megfelelően felkészíti a testet a szülésre a medence- és keresztcsonti terület tágulásával. Nem kizáró ok a problémás, veszélyeztetett terhesség, hiszen az ellazulás görcsoldó is, és segít kiküszöbölni az esetlegesen felmerülő veszélyeztetettséget is amellett, hogy a pszichikai gátat is oldja.

A kismama masszázs 1 órán át tart, melyre előzetes bejelentkezés alapján kerül sor. Kiegészítő nem szükséges hozzá, csupán magadat és pocakodat vidd. Zene helyett a masszázs során csupán a madárcsicsergés hallható, hisz a túl sok inger külső hangolást eredményezne, pedig a lényeg épp az, hogy a kismama figyelme befelé irányuljon és csend legyen körülötte. A zajos világból belép a kismama a csend világába, hiszen erre várandóssága idején még nagyobb szüksége, igénye merül fel. A masszázs során az érzések, érzetek, gondolatok átélése kerülnek előtérbe, ezek segítik a személyiségfejlődést, az anyává érést. Mivel a test pontos jelzést ad arról, milyen szükséglete van, így nincsen kötelező gyakoriság, hanem a kismama a saját érzéseire hagyatkozva dönti el, milyen sűrűséggel igényli a masszázst. Ha erős fájdalommal járnak a tünetek vagy nagyon vizesedik a kismama, akkor javasolt a heti 2-3 alkalom, egyébként a heti egyszeri ellazulás is elegendő.

írta: Szegedi Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük