Mi is az a várandósmasszázs?

Négy hónapos terhes voltam, iszonyúan fájtak a lábaim, amikor jött hozzám a pedikűrös. Megkérdeztem tőle, hogy megtenné-e, hogy megmasszírozza a megfáradt talpaimat. A válasz egy szigorú ’nem’ volt, terhest ő bizony nem masszíroz. Ő nem, de Halász Kata igen. Aki szerint nagyon is jól tette a pedikűrös, hogy ha nem ért hozzá, nem kezdett kismamát masszírozni.

Az utóbbi évtizedekben az volt a hagyomány, hogy a várandósság idején nem szabad masszírozni, mert azt gondolták, hogy a testnek kiszámíthatatlan reakciói lehetnek. Tudták ugyanis, hogy vannak olyan fogások, amelyek bajt okozhatnak, például spontán vetélést, trombózist vagy épp a vízháztartás felborulását. Márpedig ha egy kismama ilyesmiket hall, akkor futva menekül: inkább fájjon itt-ott, de baj ne legyen. Pedig hát ki vágyna jobban kényeztetésre mint a kismamák? És pont nekik ne járna masszázs? Hát hol itt az igazság? Mivel tehát az igény megvolt rá, szakemberek elkezdték vizsgálni, vajon milyen típusú masszázsok tiltottak és melyek megengedettek a kismamák számára is. És kiderült, hogy bizonyos típusú masszázsok kivételével, szakember ekkor is kényeztethet a nyomkodással.

A várandósság nem egy rózsaszín habcsók. Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy semmiféle nehézsége nem akadt, soha nem fájt semmije, soha nem volt a padlón lelkileg, hanem mindvégig boldogan szökkent ide-oda. A kismamának húz a háta, hasogat a lába – hirtelen több a súlya, ezt el kell bírnia és ráadásul helyesen is kell tartania. Mert ha nem, máris kezdődik a hátfájás, ami majd elkísér a szoptatás alatt is – hacsak nem teszel ellene. Az idegesség, a feszültség is helytelen testtartást okozhat, ezen is kiválóan segít a nyomkodás.

Ezen kellemetlen hatásának enyhítésére, kiküszöbölésére ma már létezik segítség, mely felkészíti a testet és lelket a szülésre. Halász Katalin, gyógymasszőr kidolgozta azt a masszázst, ami a várandósság 0. napjától veszély nélkül végezhető: a masszázs ártalmas elemeinek kizárásával egy idő- és testrészkorlát nélküli masszázs született.

Mi is az, ami valóban tiltott a várandósság alatt? A sportmasszázs, a thai masszázs, a shiatsu masszázs és a lávaköves masszázs. Ami pedig megengedett, feltéve hogy azt szakember végzi és tud róla, hogy kisbabát vársz: a simító, relaxáló masszázs, az arcmasszázs, a maori táncmasszázs, a nyirokmasszázs és a svédmasszázs a háton, a várandósság három időszakának megfelelően alkalmazva ( csak speciálisan képzett masszőrtől). Kata módszere alapvetően két gyógymasszázs előnyeit egyesíti – a svédmasszázsét és a nyirokmasszázsét.

A hatékony, komplikációmentes várandósmasszázs számos fizikai és pszichikai előnnyel jár a kismamák részére. Fájdalomcsillapító, izomlazító hatása mellett, a felgyülemlett víz kiürülését is segíti, így megszűnik a végtagok ödémásodása, elnehezedése és a rossz közérzet. Az sem elhanyagolható tény, hogy az érintés élménye elmélyíti a saját testre való ráhangolódást, segítséget nyújt a babával való harmonikus viszony kialakításában. Márpedig a szüléshez és az utána következő egyelőre teljesen ismeretlen élethez ennél nagyobb segítséget aligha kaphatsz.

írta: Szegedi Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük