A női mell és az anyatej

Halász Katalin gyógymasszőr, dúla a szoptatási tanácsadás alkalmával segítséget nyújt abban a kismamáknak, miként szoptassanak az előtejnél és mikor már beindul a tejképződés, valamint milyen módon tegyék mellre a babát. Olyan tanácsokat kapnak, melyek a mell állapotát és a szoptatást jó irányba befolyásolják.

A várandósság utolsó harmadában a női mell különleges anyagot termel. Az előtejnek (colostrumnak) immunizáló hatása van, magas az energiaértéke, hashajtó hatással bír, illetve segíti a sárgaság megelőzését és a már kialakultnál a gyors lefolyását. Közvetlenül a születés után általában ez a tápláléka a kisbabának. Nem feszíti túl a baba gyomrát, hiszen megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. Hashajtó hatása elősegíti, hogy kiürüljön a magzatszurok és az az anyag (bilirubin), amely aluszékonysággal járó, kezdeti sárgaságot okozhat.

A valódi tejképződés a harmadik napon szokott beindulni. A tej mennyisége sok mindentől függ. A fizikai adottságok mellett (az anyamell mirigyállománya) meghatározó szerepe van a megfelelő ingerlésnek, tehát a baba szopási technikájának is, melyben Katalin sok segítséget tud nyújtani a hozzá forduló mamáknak. Akadnak, akiknek már a kezdetektől nagyon sok tejük van, akadnak, akiknek éppen annyi, amennyi a babának kell, és vannak, akiknek ennél kicsit kevesebb. A tejképződés a „kereslet-kínálat” elvén működik. Ez azt jelenti, hogy a baba igényéhez igazodva termelődik a tej. Jó tudni, hogy különböző módszerekkel változtatni lehet a tej mennyiségén, melyekhez Katalin kiváló tanácsokkal, praktikákkal tud szolgálni.

Az anyatej az ún. elülső, közbülső és hátulsó tejből tevődik össze. Mindegyiknek más szerepe van a csecsemő táplálásában. A szoptatási tanácsadás alkalmával kiderül, miként vesznek ezek részt a táplálási folyamatban, ugyanis a megfelelő fejlődéshez a kisbabának a tej mindhárom rétegét meg kell kapnia minden szoptatásnál.

 

A leggyakoribb problémát a mellgyulladás jelenti, amit a mell nem megfelelő ürülése, a pangó tej okoz. Mik lehetnek ennek a jelei:

  • Fájdalmas csomók keletkeznek a mell különböző területein.
  • Nagyobb, összefüggő megkeményedett szövetrész alakul ki.
  • Bőrpír jelenhet meg a mellen.
  • A mell, a mellbimbó ödémás megnagyobbodása tapasztalható.
  • A tejcsatorna záróizmai begyulladhatnak.
  • A hirtelen felszökő, magas láz, mely gyengeséggel és rossz közérzettel jár együtt haladéktalan segítséget igényel. A megfelelő segítség rövid idő alatt gyógyulást eredményez.

Halász Katalin a szoptatási tanácsadás alkalmával számtalan módon segíti elméleti és gyakorlati tanácsokkal a mellgyulladás elkerülését vagy a tünetek kezelését.

 

  • A baba akkor szopik ügyesen, ha jól tudja száját a mell megfelelő részére tapasztani és kellő erősségű vákuummal tud szívni. Így nem okoz sérülést, egyúttal megfelelő módon ingerli a mellet, ami segíti a hatékony tejképződést.
  • A jó szopási technikának meghatározó szerepe van az artikulációs izmok fejlődésében is.
  • Ha a mama megfelelő technikával teszi mellre a babát, akkor segít neki ellazulni, így csak az evésre kell figyelnie.
  • A különböző szoptatási pozíciók közül egyénre szabottan kell kiválasztani azokat, amelyek a mamának és a babának is kényelmesek.
  • A megfelelő helyzet megtalálása a mellgyulladás esetén felgyűlt tej kiürítésében is segíthet.

Halász Katalin szoptatási tanácsadása számos probléma elkerülésére vagy annak kezelésére kínál megoldást. Segíti a helyes szoptatási technika és pozíció megtalálását, a mellgyulladás elkerülését, tüneteinek kezelését, a hasfájósság bizonyos okainak elkerülését vagy kezelését.

Katalin tehát számos praktikával segítheti ezt az időszakot, és nem utolsó sorban az új családok összehangolódásában is támaszt adhat a hozzá fordulóknak.

Most áremelés előtti AKCIÓVAL rendelhető a Szoptatási és babaápolási tanfolyam.

Nézd meg a részleteket, kattints ide.

 


Szoptatásról olvass tovább: