Aggódsz, hogy mindent beszereztél-e érkező gyermeked számára? Íme egy részletes babakelengye lista!

Ha kismama vagy és már készültök gyermeketek érkezésére, akkor az egyik legfontosabb kérdés ilyenkor az, hogy vajon biztosan mindent beszereztetek-e az elkövetkezendő időszakra. Mire lehet szüksége egy ilyen csöppségnek? Vajon mindenre gondoltatok? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések miatt összeállítottam nektek egy bombabiztos babakelengye listát, amelybe az évek során beleépítettem saját tapasztalataimat is.

A köldökcsonk ápolás eszközei

Nagyon sok helyen olvashatod azt, hogy az ehhez szükséges legtöbb eszközt a gyermekorvosnak kell felírnia. Ma már azonban ez nem igaz, ugyanis ha nincs különösebb panasza a csöppségnek, akkor nem szükséges várni a receptre, mindent beszerezhetsz anélkül is a patikából.
– Betadine csepp
– Steril gézlap (10×10)
– Kis tálka
– Cseppentő
Ezen eszközök segítségével modern és fájdalommentes köldökcsonk ápolási eljárást alkalmazhatsz. 2 kiskanál víz és 1 kiskanál Betadine csepp segítségével készíts oldatot, cseppentsd a köldökcsonkra,, majd helyezd rá a gézlapot! Ezt érdemes reggel és este ismételni.

Pelenka és higiénia

– Pelenka (eldobható vagy mosható)
Az eldobható változatok közül én a Libero-t ajánlom, ugyanis ez minden babának tökéletesen alkalmas nemtől és testalkattól függetlenül. Sokszor egyébként a saját márkás termékek is megfelelőek, viszont fontos odafigyelni arra, hogy ne tartalmazzon műanyagot!

– Pelenkatartó szemetes
Nem szükséges külön vásárolnod egy ilyet, ugyanis bőven elég erre a feladatra egy kis kosár és egy nejlon zacskó, hiszen ilyen pici korban még nem kell aggódnod a kellemetlen szagok miatt. Ennek az oka, hogy az anyatejes kaki még nem büdös, így nincs szükség zárható szerkezetre.

– Popsi krém
Amit ajánlok ezzel kapcsolatban, az a Boraxos gyógyszertári kevert popsikrém, amely recept nélkül is kapható. Kiemelném, hogy kifejezetten nem ajánlom sem a Sudokrem, Neogranommon, valamint a Bepanthen termékeket, ugyanis ezek egytől egyig gyógyszer tartalmúak. Használata csak akkor ajánlott, ha gond van a gyerek bőrével, ám akkor is érdemes gyermekorvosnak megmutatni a használat előtt. Ennek oka, hogy ezek sebgyógyító krémet, vagyis hámosítanak.

– Popsitörlő
Én magam nem kedvelem a tipikus popsitörlő kendőket, ugyanis ezek kellemetlen érintésű anyagok, amelyeket pont egy olyan területen kell használni, ahol nagyon érzékenyek. Nyilván mi sem szeretnénk, ha így érnének hozzánk ezen a ponton. Amit én javasolok, az a 100%-os pamutvatta használata, amit kis darabokba tépkedve érdemes a pelenkázónál tartani. Ezek a pamacsokat meleg vízbe mártva tökéletesen alkalmasak a popsi törlésre. Hippoallergén, szagmentes, a meleg víztől meleg lesz, így nem lesz kellemetlen érzés, ráadásul remekül alakul a test vonalaihoz.

– Orrszívó
A számos boltban kapható szerkezet közül bármelyiket bátran választhatod, de az üvegből készülteket nem ajánlom. Bár ez sokkal szebben néz ki és jobban tisztítható, mint a műanyag változat, de eltörhet vagy lepattanhat és megvághatja a gyermek orrát használat közben. Figyelj oda arra, hogy mindenképpen kell hozzá valamilyen vizes orrspray. Ha még dilemmázol a hagyományos vagy a porszívós változat között, én mindenképpen az utóbbit ajánlom!

– Babakád
Ezeknek is több verziója van, a két fő kategória a klasszikus és a lavór. Az utóbbit a gyerekideggyógyászok nem ajánlják, ugyanis magzati pózt kell benne felvennie a picinek és nem segíti, hogy ezeket a mozgásokat elhagyja a gyermek. Pedig ez szükséges ahhoz, hogy akklimatizálódni tudjon az itteni élethez. Én egyébként propagálom azt, hogy mosdóban vagy mosogatóban is lehet fürdetni, az a lényeg, hogy tiszta legyen, meleg víz folyjon és az anyának ne kelljen hajolnia. Lehet együtt is fürdeni akár rögtön a kezdetektől. Ne aggódj, a köldökcsonkot is szabad vizezni, de fél óránál tovább semmiképpen ne áztasd!
A fürdéshez ajánlott beszerezni továbbá gyógyszertári fürdetőkrémet, textil pelenkát, valamint frottír törölközőt is.

– Vízhőmérő
Alternatív választás, de alapvetően a csukló belső részével is ellenőrizheted a víz hőjét. A lényeg, hogy legyen test meleg.

A baba táplálásához

– Cumisüveg
Ezek közül a Nuk és a Chicco a legjobbak, ugyanis ezeknek a cumifeje a legjobb kialakítású, hogy ne állítsa el a baba szopását és segít, hogy ne alakuljon ki mellcumi zavar.

– Mellszívó
Ezzel kapcsolatban az Avent márkát ajánlom.

– Melltartóbetét

– Tejtároló poharak
Ez akkor fontos, ha több tejed van. Ebből is az Avent márkát ajánlom.

– Tápszer
Ha kevés lenne a tejed, a gyermekorvos írja fel. Fontos, hogy kérd, hogy legyen hippo-hippoallergén.

– Szoptatós párna
Figyelj arra, hogy legyen elég hosszú, valamint jó tömött és ne lapos.

Bútorok és kiegészítők a szobába

– Kiságy
A kiságy kapcsán lényeges, hogy ne legyen festett, ugyanis idővel ezt a réteget a picur lenyalogatja, ami kifejezetten nem egészséges. A másik kényeges kérdés a matrac, ugyanis bár ma nagyon divatos, nem kötelező a kókuszmatrac, bármilyen félkemény matrac tökéletes. Ennek a tartozéka a lepedő, valamint egy textilpelenka, amelyet a fej részhez érdemes helyezni. Fontos, hogy három éves korig nem kell párna a gyermeknek, egy éves korig pedig egyenesen tilos! Fontos kiegészítő még a rácsvédő is, amely megakadályozza azt, hogy a baba ki tudja dugni a lábát és esetleg beakadjon.

– Pelenkázó
Véleményem szerint nem szükséges megvenni egy külön pelenkázó bútort, ugyanis bármilyen komód tökéletes, ami köldök magasságú. Lehet venni hozzá egy mobil pelenkázó szivacsot, amit ha ráhelyezel, maradéktalanul funkcionál.

– Légzésfigyelő
Én magam az Angel Care márkát ajánlom, ugyanis ez az, ami a legkevesebb téves riasztást adja. Létezik egyébként pelenkára tehető is, ám mindkettőt nem szükséges megvenni.

– Bébiőr

– Babamérleg
Ebben az esetben is igaz az, hogy a digitálisak változatok sajnos sokszor félremérnek, ezért kétszer- háromszor is mérd le és vonj egy közép átlagot!

Ami elengedhetetlen az alváshoz és a hétköznapokhoz

– Cumi
A nyugtató vagy játszó cumi alternatív választás, amelyek közül a NUK ortodontikus márkát ajánlom, amely fogszabályzós.

– Nyálkendő

– Takaró vagy pléd és hálózsák mindig évszaknak megfelelően
Az utóbbit azért ajánlom, mert nem tudja kitakarni magát alvás közben.

– Éjszakai diszkrét fényű lámpa
Ez lehet például sólámpa vagy kis éjszakai lámpa. Ezek valójában az éjszakai szoptatásnál az anyának könnyíti meg a dolgát.

– Babakocsi
Babahordozóval, pelenkázó táskával, esetleg esővédővel.

– Lázmérő
A digitális változatok sajnos sokszor félremérnek, ezért érdemes kétszer háromszor mérni és ebből átlagot vonni.

Öltözködéshez

– 5-6 db body
Ezt azt jelenti, hogy legyen közöttük 5-6 rövid ujjú és 5-6 hosszú ujjú is.

– 5-6 db rugdalózó
Fontos, hogy alul, láb között vagy oldalt nyíljon és semmiképpen ne legyen zippzáras, keresd a patentos változatot!

– Vékony sapka
Az első két hétben ajánlom otthon is a használatát.

– Vékony kesztyű
A hosszú körmök ellen kell, de tudnod kell, hogy nagyon szépen le lehet vágni a körmüket, már a korai időszakban is. Sőt, ha tartasz az olló használatától, le is rághatod.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne mindezzel kapcsolatban, keress bizalommal!